hirdetés
hirdetés

Ön szokott élelmiszert kidobni? Nem?

Praktikus tanácsok az élelmiszerpazarlás ellen

Tudja, hogy a megkérdezettek többsége ezt állítja, ugyanakkor gyakorlatilag minden háztartásban keletkezik élelmiszer-hulladék? Olvassa el az Élelmiszerbank hasznos tippjeit!

hirdetés

1.    Mérje meg!

A mérés fontos lépése a probléma felmérésének és tudatosításának. Kutatások szerint sokszor már a mérés is elég ahhoz, hogy megtegyük az első lépéseket a kevesebb élelmiszer-hulladék felé. Tudja Ön, hogy mennyi élelmiszert dob ki? Ha nem, érdemes megmérni. Egy hétig minden nap jegyezze fel, hogy milyen és mennyi étel került a szemetesbe! Ha megmérte, megköszönjük, ha az adatait beírja az online hulladéknaplónkba
is, ezzel segítve munkánkat.

2.    Tervezzen!

Gondolkodjon előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, (tényleg) lesz-e ideje főzni, mit szeret a család. Írjon cetlit a vásárlás előtt!  Nézze meg, mi van a hűtőben, a mélyhűtőben, a kamrában, hogy ne vásároljon olyasmit, ami már van otthon. Kérdezze meg a többieket is, hogy mit szeretnének enni a héten, készítsen heti menüt, és a hiányzó alapanyagokat vegye fel a vásárlási listára. Cetli írás közben ismerkedjen meg a hűtője és a fagyasztója tartalmával is, mert így felhasználja, ami nemsokára lejár, és nem vesz olyat, amiből még van. Bevásárló lista készítéséhez segítünk egy alkalmazással

3.    Csak azt vegye meg, ami biztosan elfogy!

A kutatások szerint többet vásárolnak és dobnak ki azok, akik nem terveznek. Ha tudja, mit fog főzni, és ahhoz képest vásárol, kevesebb lesz a kidobott étel és pénz. Ne menjen éhesen vásárolni – ilyenkor hajlamosak vagyunk indokolatlanul sokat venni. Azt vegye meg, amit tényleg elfogy, ne azt, amit „enni kéne” (pl. mert az nagyon egészséges). És persze felejtse otthon a cetlit… Hogy milyen cetli nélkül vásárolni, kipróbálhatja játékunkban (regisztráció nélkül is működik)
 
4.    Hűtsön, fagyasszon!

Az újabban beszerzett dolgokat hátra érdemes tenni a hűtőben, hogy a régebbiek fogyhassanak el hamarabb. Megfelelően tartsa karban a hűtőt és a fagyasztót.
Néhány tanács fagyasztáshoz:
-     Mindent, amit betesz, címkézzen fel. A címkén szerepeljen a lefagyasztás dátuma, a doboz tartalma, esetleg az adagok száma.
-     A fagyasztó ajtaján vezessen egy leltárt: ebbe írja fel, amikor betesz valamit, és húzza ki, amikor kivette. Így mindig pontosan tudni fogja, mi minden van a fagyasztóban.
-     Ha a húst a hűtőben olvassza fel, ne a meleg konyhában.
-     Nagyobb húsokat, halakat stb. darabokra vágva fagyasszon, adagonként csomagolva.
-     Minden héten vagy hónapban tartson „fagyasztó napot”, amikor a fagyasztó tartalmát főzi meg és fogyasztja el. Így mindig lesz hely újabb jelölteknek. Ez különösen nagyobb ünnepek előtt praktikus.

5.    Figyelje, hogy mi fog megromlani!

Rendszeresen vizsgálja át a kamrát és a hűtőt és használja fel a közeli lejáratú termékeket. Figyelje a zöldségeket, gyümölcsöket is. A fonnyadó zöldségeket adja leveshez vagy egytálételhez, a túlérett gyümölcsökből remek turmixok készíthetők, de felhasználhatók süteményekhez, édességekhez. Nyaralás előtt használja fel a romlandókat levesekben, egytálételekben, tészta szószokhoz. Fagyassza le, jó lesz, ha visszaérkezéskor nem kell rögtön főzni! Maradék alapanyagok felhasználásához vegyen ötletet alapanyagok megadásával működö receptkeresőnkből (regisztráció nélkül is működik)

6.    Ne főzzön túl sokat!

Gondolja végig, hány felnőtt és hány gyerek fog étkezni, mennyire lesznek éhesek, általában mennyit esznek. Ne adjon túl nagy adagokat, mert így több lesz a maradék, ráadásul nem egészséges túl sokat enni. Próbálja minden alkalommal ugyanazt a mérési módszert használni – így gyorsan megtanulható, hogy mennyi fogy el. Ha nem biztos a dolgában, inkább készítsen egy picit többet, a maradékot tegye a hűtőbe másnapra, vagy a fagyasztóba későbbre.

7.    Használja fel a maradékot!

Felmérések szerint a háztartások fele azért dob ki élelmiszert, mert túl sokat főztek. Pedig a maradékokból elsőrangú fogásokat lehet készíteni,  tegye el és használja fel a maradékot, varázsoljon belőle új fogást! Néhány ötlet:
-     A csirkepörkölt maradékából remek rízseshúst készíthetünk.
-     A maradék húsból és zöldségből készíthetünk húslevest.
-     Az az üveg alján megmaradt sör és bor kis kockákra fagyaszva jól jönnek később szószok és raguk főzésekor.
-    A maradék zöldséget turmixolva tésztaszószhoz is felhasználhatjuk.
-    A megszáradt kenyérből készítsünk kenyérkockát. Feldarabolás után tegyük a sütőbe barnulásig, légmentes dobozban öt napig eláll, de le is lehet fagyasztani.
-    A száraz kenyeret le is turmixolhatjuk, így házi zsemlemorzsát kapunk.
-    A megszáradt kekszeket és süteményeket is felapríthatjuk turmixgéppel. Ezek jó adalékok mindenféle édességhez, pudinghoz.
-    Étteremből is mindig vigyük haza a maradékot!

(forrás: Élelmiszerbank)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél