hirdetés
hirdetés

Összehangolt támadás indult a magyar marhahústermelők ellen

A baromfitenyésztők után a szarvasmarha-tenyésztők kerültek a nyugat-európai „állatvédők” célkeresztjébe

A baromfitenyésztők után most a magyar marhahústermelők irányába indított összehangolt támadást több nyugat-európai, magát állatvédőnek mondó szervezet.

hirdetés

Az "állatvédők" azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy függessze fel a Törökországba tartó élőállatexportot. Szerintük a szarvasmarhák szörnyű körülmények között utaznak, ezalatt a reménytelenségig szomjaznak és éheznek. Márton István, a Húsmarhatenyésztők és Marhahústermelők Országos Szövetségének elnöke azonban nem tud ilyen esetről. Elmondta: hazánkból az elmúlt másfél évben 60 ezer tenyésztésre, továbbhizlalásra és vágásra szánt állatot szállítottak Törökországba.

marha„Lehetséges, hogy ebben a 60 ezerben volt néhány nem megfelelő kamion, de mindig konkrét eseteket kell vizsgálni” – fogalmazott, hozzátéve: „Akik mulasztottak, azokat meg kell büntetni, de nem szabad soha általánosítani”. Márton István hozzátette: nem ajándékba kaptuk az exportlehetőséget, ez a jó magyar minőségnek és a jó állat-egészségügyi státusznak köszönhető.

Hazánkban a szarvasmarha-tenyésztés a mezőgazdaság egyik húzóágazata. Export nélkül 40 százalékot is eshet a hús felvásárlási ára, ami összességében több milliárd euró kárt okozna.

Az export külkereskedelmi egyenlege nagymértékben attól függ, hogy ezek az ágazatok – amelyek nagyon jó devizakitermelők – hogy működnek – vélekedett Márton István, hozzátéve: az elmúlt évben a mezőgazdaság komoly mértékben segített a GDP alakulásában is. „Azt gondolom, hogy ez nemcsak a gazdák számára fontos, ez ma mindenki számára fontos, aki normálisan gondolkozik és az ország javát akarja” – fogalmazott.

Egy negatív kampány a mostani nehéz politikai és gazdasági helyzetben nem hiányzik Magyarországnak – tette hozzá a szövetség elnöke és a Négy Mancs esetére hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett: az állatvédők 2008 óta már többmilliárdos kárt okoztak a magyar szárnyasok tenyésztésének. A Baromfi Tanács elnöke, Csorbai Attila a rádiónak azt mondta: szerinte összecseng a két ügy, hisz ez esetben is hatósági joggal ruházta fel magát egy szervezet, amihez nincs joga. Ráadásul rendkívül szubjektíven értékelnek.

Csorbai elmondta: a Baromfi Terméktanács jövő hét végére várja a Gazdasági Versenyhivatal döntését, és reméli, végre kibújik a szög a zsákból. Ha a szarvasmarhaexportot érő támadások folytatódnak, akkor ez esetben is bírósági felelősségre vonást kezdeményeznek a kárvallottak.

(forrás: Lánchíd Rádió/MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
ez egy sajtóközlemény tökéletes eltorzítása. erről szó sincs benne. tudom, mert én adtam ki.
az EU Törökországba irányuló élőállat-szállítmányai esetében az EU 2005/1 Tanácsi Rendelet előírásainak érvényesülésében talált hiányosságokat három
európai, az Európai Bizottság által elismert, hiteles haszonállatvédő szervezet.
1. a termelőket senki nem támadta meg, pláne nem a magyarokat: az egyes, érintett EU tagállamok hatóságai részéről vannak hiányosságok a jogszabály betartatásának
ellenőrzésében.
2. a legnagyobb probléma Törökország, amely a magas szintű EU állatjóléti előírásokra fittyet hány, és hagyja ellátatlanul vesztegelni a határon az állatokat.
továbbá a vágóhidakon nem a nemzetközi szabványoknak megfelelően, vagyis kábítás nélkül vágják le ezeket az állatokat
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél