hirdetés
hirdetés

Temethetjük a Macskanyelvet, a Ropit és a Zizit?

Csődvédelmet kért a Karamell-Snack

Működésének helyreállítása érdekében csődeljárás indult az ismert magyar édességeket gyártó és forgalmazó Karamell-Snack Kft.-nél. A kalocsai székhelyű cég készíti többek közt a Macskanyelv csokoládékat, a Cherry Love konyakmeggyet és a Diabette diabetikus termékeket.

hirdetés

Csődvédelmet kért hazánk egyik meghatározó édesipari cége, a Karamell-Snack Élelmiszergyártó Kft. – tudta meg a Napi Gazdaság . A cég jól ismert márkái és termékei a Macskanyelv csokoládék, a Cherry Love kézi készítésű konyakmeggy, a Ropi nevű sós pálcikák, a Zizi cukrozott búzapehely, a Fincsi extrudált kukoricapelyhek, a Diabette diabetikus édességek, de gyártanak még nápolyikat, cukordrazsékat, szőlőcukrot és szezonális macskanyelvcsokifigurákat, derül ki a cég honlapjáról.

Ismert márkái mellett hazai és multinacionális kereskedelmi láncoknak saját márkás termékeket is gyárt. Honlapján partnerei között szerepel a Csoki Hungária Kft. is, amelynek tavaly december 20-án indult el a felszámolási eljárása, miután az adóhatóság áfacsalás vádjával lefoglalta készleteit. A csokiforgalmazónak több mint egymilliárd forint adókülönbözetet és bírságot kellene befizetni a NAV-nak.

A Bács-Kinkun Megyei Bíróság január 21-én ideiglenes fizetési haladékot adott a kalocsai székhelyű Karamell-Snack-nek, majd február 10-ével elrendelte a csődeljárását, amellyel további 90 napos fizetési moratórium illeti meg a vele szembeni követelések teljesítésében.
A csődeljárás okairól még nem kívánt a Napi Gazdaságnak nyilatkozni a cég ügyvezetője, aki későbbre ígért tájékoztatást. Céljuk a működés feltételeinek mielőbbi biztosítása. A céggel szemben 2010 novemberétől négy közjegyzői végrehajtás indult, a legutóbb 2012 januárjában – derül ki a cégadatokból.

A Karamell-Snack Kft.-t 2000-ben hozták létre a Karamell Sütő- és Édesipari Rt.-ből kivált, zizimagyar részvényesek. A cég honlapja szerint fénykorában három telephelyen (Kalocsa, Gyomaendrőd, Kiskunmajsa) mintegy 300 dolgozót foglalkoztatott. „Stratégiai célunk, hogy a korszerű táplálkozás irányába ható fejlesztéseink eredményeként a Karamell a hazai édesipar meghatározó társasága legyen” – olvasható a társaság honlapján.

Jelenleg a kalocsai székhely mellett Gyomaendrődön van bejegyzett telephelye a cégnek, a kiskunmajsait 2011 júniusában törölték a cégadatokból; a foglalkoztatottak száma 141 fő volt 2010-ben – derül ki az Opten cégtárának adataiból. Az édességgyártó tulajdonosa 2007  októberétől a G-Script Vagyonkezelő Kft. volt, amelybe később beolvadt a Karamell-Snack, az új cég neve (új adó- és cégjegyzékszámmal) azonban szintén Karamell-Snack lett. A tulajdonosa 2009 júniusától a Karamell-Snack Holding Kft., amely 2010 macskanyelvoktóbere óta Első Magyar Édesipari Holding Kft. néven működik. A vagyonkezelő cégnek nincs értékesítési bevétele, 2009-ben még 132 milliós nyereséget, 2010-ben pedig már 1,3 milliós mérleg szerinti veszteséget könyvelhetett el. A hatályos cégadatok szerint a holdingcég két bécsi székhelyű vállalkozás, a VABME Beteiligungsholding GmbH és az Emrus GmbH tulajdonában áll.

A Karamell-Snack kötelezettségállománya 2010-ben jelentősen megugrott, ennek oka főként egy egymilliárd forintos MFB-től felvett jelzáloghitel volt. Az édességgyártó ugyanakkor abban az évben visszafizette korábbi deviza- és beruházási hitelét a CIB Banknak – derül ki a cég 2010-es beszámolójának kiegészítő mellékletéből. Tartozásai 2010-ben 915 millióról 1,6 milliárd forintra ugrottak. Ebből a szállítók felé fennálló kötelezettsége 204 millió forint volt.

Adótartozása 2010 végén nem volt jelentősnek mondható: 8,7 millió forint. Nettó árbevétele a 2009-es 1,4 milliárd forintról 2010-re egymilliárdra csökkent, a üzemi eredménye pedig 80 millióról 49 millióra esett vissza.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél