hirdetés
hirdetés

Az Ipar 4.0 a mezőgazdaságba is begyűrűzik

A modern megoldások alkalmazásával gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az élelmiszerellátási lánc. Továbbá hatékonyságnövelés érhető el ezzel, és a munkaerőhiányt is orvosolhatja.

hirdetés

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Szent István Egyetemen tartott „FoodConf” című nemzetközi konferencián, amelynek kiemelt témája volt az Ipar 4.0 az élelmiszerszektorban, ezen belül pedig szó esett az élelmiszergyártás, -logisztika, -kereskedelem, -biztonság és a táplálkozás témakörökről is.

Zsigó Róbert előadásában elmondta: a 2015-ben elfogadott élelmiszeripari fejlesztési stratégia is megfogalmazta, hogy Magyarország nemzeti érdeke a hazai lakosság egészséges, biztonságos és megbízható élelmiszer ellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítani. A tárca meghatározó célja a lehető legmagasabb hozzáadott értéket itthon előállítani, és a hazai szükségletet meghaladó élelmiszerek exportjával javítani a nemzetgazdaság helyzetét.

Mint ismertette: az Ipar 4.0 (a negyedik ipari forradalomra utalva) az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak.

Forrás: 123rf

Az államtitkár kiemelte: az Ipar 4.0-s megoldások alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási lánc, vagy előre diagnosztizálhatóak a meghibásodások, így elkerülhetőek a nem tervezett leállások. Emellett növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc-biztonsági szabályozásnak való megfelelés.

Az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy az Ipar 4.0 bevezetése a hazai élelmiszeriparban is megkezdődött. A kormány célja a modernizációs folyamat gyorsítása és elősegítése, ezzel is növelve a hazai élelmiszeripar EU-n belüli pozícióját.

– A következő évtizedben ezek a megoldások nagyban hozzájárulhatnak a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fejlődéséhez, ráadásul az iparágat jellemző magas munkaerőhiány miatt kialakuló kapacitáskorlátok megoldására is megfelelő választ adhatnak – hívta fel a figyelmet.

(forrás: AM Sajtóiroda)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél