hirdetés
hirdetés

Bírtak volna többet is

Az AKI közreadta a 2017-es előzetes élelmiszeripari kapacitásjelentését. Ebből kiderült, hogy a legnagyobb bővülés a konzerv- és hűtőiparban volt.

hirdetés

A kiadvány célja, hogy átfogó képet nyújtson a magyarországi élelmiszeripar kapacitáskihasználtságáról 2017-re vonatkozóan. Az adatszolgáltatás az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó kijelölt szervezetek számára kötelező volt. Az adatgyűjtés teljes körű volt és telephelyenként történt. Az adatok beküldési határideje 2018. március 31-e volt. Az adatszolgáltatásra kijelölt 4716 élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó szervezet 56 százaléka teljesítette az adatszolgáltatást.

A húsiparban a sertésvágással foglalkozó vállalkozások az elmúlt évben átlagosan 193 napot, napi hét üzemórát működtek, a kapacitáskihasználtság pedig összességében 72 százalékos volt, ami két százalékponttal alacsonyabb az előző évhez képest. A kismértékű csökkenés ugyanakkor részben annak tudható be, hogy az új beruházások elkészültével fokozatosan elkezdődött a termelés az új üzemekben, illetve egységekben. A szarvasmarha feldolgozásával foglalkozó vállalkozások esetében ennél alacsonyabb kihasználtságról adott számot az AKI jelentése.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Eszerint a marhavágó-vonalak átlagosan 122 napot, napi négy órát működtek 2017-ben. Az ágazatban meglévő üzemek a rendelkezésre álló kapacitásaik 53 százalékát használták ki. Ennél jóval nagyobb volt a feldolgozók leterheltsége a baromfiágazatban. Az átlagos kapacitáskihasználtság összességében 80 százalék volt az ágazatban.

A hűtő- és konzervipar termelése az elmúlt évtizedben csökkent, termékszerkezete jelentősen egyszerűsödött. Ma már jellemzően két termény, a zöldborsó és a csemegekukorica feldolgozására korlátozódik a vállalkozások tevékenysége.

A gyümölcsfeldolgozás lényegében az ipari almából történő sűrítmény- és légyártásra épül, ezt követi a meggy feldolgozása. A hűtő- és konzervipar termelését erősen befolyásolja a szezonalitás. Így például a gyártás a nyári-őszi időszakban három műszakban, sok esetben a hét végén is folyamatos volt, míg az év többi hónapjaiban állt a termelés. A csemegekukoricát feldolgozó konzervipari vállalkozások tavaly jóval többet dolgoztak, mint egy évvel korábban – legalábbis ez derült ki az AKI adataiból, melyek szerint a gyártóvonalak kapacitáskihasználtsága 78,5 százalék volt, ami 11,4 százalékkal haladta meg a 2016. évi értéket.

A malomiparban ennél is nagyobb volt a leterheltség tavaly, az üzemek kétharmada közel 80 százalékos kihasználtsággal működött. A gabona reggeli étel, puffasztott, extrudált élelmiszergyártó vonalnál az átlagos kapacitáskihasználtság 63 százalék volt 2017-ben. A pékségek is magas fordulatszámon termeltek az elmúlt évben. A kenyérféleségek gyártásáról jelentést tett sütőipari vállalkozások 24 százaléka a nagyon magas, több mint harmada a magas kapacitáskihasználtságú csoportba tartozott 2017-ben.

További részletek itt.

(forrás: AKI/Magyar idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[226531] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél