hirdetés
hirdetés

Ebből még jó kenyér is kisülhet

Bő egy hétig hótakaró nélkül dacoltak a durva faggyal az ősszel elvetett növények, de ennyit még elviselnek a szakértők szerint, vagyis egyelőre nem kell temetnünk az idei bő termést. A gyomok, kártevők és kórokozók valószínűleg jobban megsínylették a mostohább időjárást - írja az agrarszektor.hu.

hirdetés

Már az első fagyoktól jól jött volna ugyan a hótakaró, de az sem okoz végzetes problémát, hogy ez csak bő egyhetes késéssel érkezett meg a földekre – véli Vancsura József , a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. November első feléig a földbe került az őszi vetésű gabonák (őszi búza, őszi árpa), valamint még korábban az őszi káposztarepce legnagyobb része, az időben elvégzett vetést pedig most hálálják meg a növények. A szokatlanul kemény tél ugyanis megfelelő fejlettségi állapotban találta őket, így elvileg a tartós fagyokat is komolyabb gond nélkül kell átvészelniük - olvasható az agrarszektor.hu-n.

Az esetleges károk mértékét ma még csak találgatni lehet, de a szakemberek abban bíznak, hogy a modern fajták és hibridek kiválóan megbirkóznak a szélsőséges időjárással, így most a nagy mínuszokkal is. Pontos állapotfelmérést majd akkor lehet végezni, ha a fagy felenged, megérkezik a napsütés, és a hőmérséklet legalább egy hétig a pozitív tartományban marad. Még tavasz előtt kiderül, hogy a zöld növényekben milyen pusztítást végeztek a sejten belül képződött jégkristályok, és csak utána lehet becslést adni a várható termésre.

Vancsura József úgy véli, a fagy kifejezetten jól jött a gyomok, kártevők, kórokozók elleni küzdelemben, hiszen ezeknél az enyhébb telek miatt évek óta gradációt tapasztalhattunk, vagyis a különféle károsítók fokozott elszaporodását. Most viszont kaptak egy „nagy pofont”, és ez alighanem javára válik majd a haszonnövényeknek – fogalmazott a GOSZ első embere. Szerinte a gazdálkodók télen már vajmi keveset tudnak tenni a leendő termés megvédéséért, a szükséges intézkedéseket tehát ősszel kell elvégezniük azzal, hogy a lehető legjobban felkészítik a növényeket a hideg időszakra.

2016 jó év volt az őszi vetésű gabonák szempontjából (a búza termésátlaga 5,39 t/ha volt, az árpáé 5,14 t/ha), és Vancsura József úgy gondolja, a jelenlegi mostohább időjárás ellenére sem mondhatjuk azt, hogy idén máris letehetünk a rekord közeli termésmennyiségekről. Tél van, a növények számára a mostaniak még nem rendkívüli körülmények, ennél többet is el kell tudniuk viselni – zárta a GOSZ elnöke.

(forrás: agrárszektor.hu, Világgazdaság Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél