hirdetés
hirdetés

Elöregednek a családi vállalkozások

A magyar családi vállalkozásokban mindössze 13 százalékos a 40 év alatti gazdálkodók aránya, meglepően magas viszont a 65 év felettieké. Részben azért vérzik el a generációváltási projektek döntő része, mert sokszor a vállalkozást átvevő személy nem elég felkészült. 

hirdetés

Többek között a generációváltás megfelelő folyamatáról is szó volt a Portfolio Agrárium 2018 konferencián Kecskeméten.

A magyar vállalkozások 70 százaléka a családi vállalkozásokba tartozik, és a magyar GDP közel 50 százalékát ők adják – hangsúlyozta előadásában Kovácsné Ihász Anita, a KSR ügyvédi iroda munkacsoport vezetője. Az agrárszektorban működő családi vállalkozások 37 százalékában 50 éves vagy annál idősebb a döntéshozó.

A szakember szerint az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy a vállalkozást átvevő generáció a legtöbb esetben felkészületlen, és sokszor erőltetett a generációváltás. Az agráriumba például 10-12 százalékos a kényszer- vagy a tervezett átadás aránya, és a családi vállalkozások mindössze 24 százaléka gondol az átadásra rövid időn belül.

A problémák között szerepel az a tény is, hogy sokszor az operatív feladatok mellett nincs idő stratégiaalkotásra, jövőtervezésre sem. Továbbá a családi vállalkozás a legtöbb esetben kézivezérelt, ad-hoc módon és érzelmi alapon működik. Általában az átadó-átvevő generáció felkészületlensége és a megfelelő kommunikáció hiánya is bajt okoz. Fontos ugyanakkor a tudatos tervezés, ezért ha van utód, minden esetben hosszú folyamatnak kell megelőznie a generációváltást.

Többször előfordul, hogy azért nem sikerül egy családi vállalkozás megmentése, vagy a generációváltás, mert a tulajdonosok a gazdálkodást egy bizonyos irányba szeretnék terelni, de nem az lenne a megfelelő megoldás. Sokan nem gondolnak rá, de vannak olyan esetek, ahol megérné olyan embert bevonni, aki nem feltétlenül családtag.

Családi vállalkozás az a gazdasági társaság, amelynek - méretétől függetlenül - irányításában a tulajdonos mellett legalább még egy családtag részt vesz. A család tulajdoni hányada pedig meghatározó szerepet biztosít a családnak a tulajdonosi döntésekben.

(forrás: Agrárszektor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[220200] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél