hirdetés
hirdetés

„Ezentúl a szakmai munkára összpontosítok”

Ez év februárjától nevet váltott a Norbi Update, az új márkanév: Update Low Carb. A márka arculata és a termékek csomagolása is újjászületett. A márkamegújítás, újrapozicionálás hátteréről, az Update márka és program történetéről kérdeztük a tulajdonost, Schobert Norbertet, vagyis „Norbit”.

hirdetés

Mi motiválta a Norbi Update márka újrapozicionálását? Mi a változás lényege?

Kezdetben azért volt szükség a nevemre, hogy az ismertségemnek köszönhetően felhúzza az Update márkát. Ma már, hogy nincs szükség erre a marketingtámogatásra, szerettem volna egységessé tenni a termékek arculatát, és hogy a személyes asszociációk ne befolyásolják a megítélésüket. Természetesen nem fogok kifarolni a termékek mögül, de nem az arcuk, a csomagolásuk akarok lenni, hanem csak az egyik megalkotójuk és nagykövetük. Az a cél, hogy a termék maga legyen a mérce, a saját tudásával, minőségével, nevével vívja ki, hogy rá essen a vásárló választása, vagyis ne Norbit válasszák, hanem az Update-et. Ugyanakkor tudjuk, évek kellenek majd ahhoz, hogy elhalványodjon a márka mögött a Norbi név.



Milyen ütemezéssel zajlik az átpozicionálás, az arculatváltás?

Tavaly ősszel indult el az átpozicionálás, de látványos formában idén februárban találkozhattak a vásárlók az ezt bemutató kampánnyal, amelyet Geszti Péter és csapata készített. A kampányt egyéves, szakadatlan tervezéssel járó előkészítő munka előzte meg. Rengeteg energiával és anyagi ráfordítással, a legjobb szakemberek bevonásával több lehetséges irányt dolgoztunk ki, teszteltünk és vizsgáltunk meg, többek között fókuszcsoportos kutatásokkal. Nem csupán a kampány jelentett óriási munkát, a márka átöltöztetése is hatalmas feladatot adott, és – akárcsak a tervezés és a kampány – roppant magas költségekkel járt. És még nem értünk a dolog végére.

Milyen változásokkal járt az újrapozicionálás?

Amellett, hogy a márka önálló életre kelt, és már nem az én nevemre épül a kommunikációja, nagyon sok minden más is megváltozik. Én ezentúl a szakmai munkára összpontosítok, a közösségi médiában leginkább ezzel kapcsolatos témákkal foglalkozom, nem leszek annyira aktív a társasági és közéleti ügyekben. Ezzel egyrészt segítem a márkát, másrészt nekem is jobb lesz, mert igazából ez érdekel igazán. A szlogenünk is megváltozott: „Egyél jól, legyél jól!” „Eat good, feel good!” Ugyanis az Update Low Carb termékek abszolút erről szólnak, nem testzsírcsökkentő élelmiszerek – amúgy ilyenek nincsenek is, maximum egészséges táplálkozás létezik. Az új arculat meghatározó színe a fekete és a fehér, ami illeszkedik a termékekhez, a piros színnel szakítottunk. Előkészületben van egy „nagy durranás” is, amivel egyedülálló módon nyitunk kaput a világra – de ez egyelőre titok.

Az újrapozicionálás kommunikációja mellett mi az Update Low Carb kampányának üzenete?

A kommunikációnk célja, hogy az emberek fejében megváltoztassuk azt a képet, amely szerint az Update kizárólag egy fogyókúrás módszer. Mert ez tévedés: az Update egy kiegyensúlyozott, egészséges, minőségi táplálkozási forma. Ha egy túlsúlyos ember elkezd ez alapján élni, biztosan lefogy, de csak amíg eléri az ideális súlyát, és beáll az egészséges testsúly, a kívánatos vércukorszint, a jó anyagcsere. Sajnos ma Magyarországon az emberek döntő többségének az a fő törekvése, hogy lefogyjon. Szörnyű, hogy a lakosság 70 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, és az egészséges életmód helyett a súlyvesztés érdekében mindenféle kétes eszközt, módszert hajlandó bevetni. A napokban jelentettük be, hogy az Update Low Carb Zrt. mostantól az Újpest FC stratégiai főtámogatója lett. Az élsport szakmai támogatásának az az üzenete, hogy az Update egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást képes nyújtani nemcsak a túlsúlyosak, hanem az egészséges emberek, a sportolók – vagyis mindenki számára.

Hogyan lett egykor márkanév a „Norbi”?

A mai napig sokan azt mondják, hogy csupán jó helyen voltam jó időben, meglovagoltam ezt az irányzatot. Ez nem igaz. Akkor még nem létezett ilyen trend Magyarországon. Az én pályám szervesen, lépésről lépésre épült fel, nem egy valóságshow bizarr szereplőjeként szereztem ismertséget és népszerűséget, nem is a viharos párkapcsolataim miatt lettem „celeb”. A kilencvenes évek közepén megjelent egy férfi aerobikoktató, aki fejmikrofonnal dolgozott – ezzel tűntem fel. Elsőként adtam ki Magyarországon – és az egész régióban – olyan aerobikvideókat, amelyeken élőben tornázom, és nem hangalámondással. Azért lettem híres, mert sokan jöttek az óráimra, és nem azért mozgattam meg rengeteg embert, mert híres voltam. Olyan módon tornáztattam az embereket, hogy az tömegeket vonzott, és ezzel megszületett egy új trend: sikk lett aerobikozni. A média is ezért talált meg, téma lettem, találgatták, vajon ki lehet ez, aki ilyen sok embert képes megmozgatni. Ezt a tömegsportért végzett munkámat később miniszteri kitüntetéssel is elismerték. Ezután bekerültem a tévébe, 1997-ben, nyolc év szünet után a nevemhez fűződött a tévétorna újraindítása, a táborom ennek köszönhetően még jobban nőtt. Felfedezett a bulvár is magának, megpróbáltak belőlem celebet kreálni.

Az aerobik után jöttek a szénhidrátcsökkentett Norbi Update termékek…

A következő lépés az volt, hogy létrehoztunk egy teljesen új kategóriát, a Norbi Update termékcsaládot, szénhidrátcsökkentett termékekkel, és az ehhez kapcsolódó egészséges étrenddel. Amikor ezeket piacra dobtuk, Magyarországon csak elvétve lehetett csökkentett szénhidráttartalmú élelmiszereket vásárolni. A diabetikusként – mint önálló élelmiszer-kategória – megjelölt élelmiszerek megszűnése pedig még nehezebb helyzetbe hozta a tudatos fogyasztókat a csökkentett szénhidráttartalmú élelmiszerek kiválasztásában. Az általunk 2005-ben Magyarországon az elsőként bevezetett szénhidrátcsökkentett liszt, kenyér és süti mind Norbi Update termék volt. A legelső cukormentes csokoládék és a túró rúd is a márkánkhoz köthető. Akkoriban csak egy-két biotermék létezett, ivólé meg hasonlók, de igazából nem beszélhettünk még egészségtudatos táplálkozásról. Nem állítanám, hogy csupán jó időben voltam, jó helyen. Csináltam valamit, amiben hiszek: abban, hogy ezek a dolgok jók, egészségesek, ezekre szükség van, és sikerült megnyernem ennek az ügynek az embereket. Számomra mindvégig az elv volt az első, nem az üzlet, ha nem így lett volna, ma már teljesen hiteltelen figura lennék.

Hogyan talált rá a „bűnösre”, vagyis a túlzott szénhidrátfogyasztásra?

Kiindulópontom az volt, hogy összehasonlítottam a száz évvel ezelőtti és a mai kor életmódját és étkezési szokásait. Elődeink ötödannyit mozogtak, tömegsport nem létezett, ráérősen, kényelmesen éltek. Sokkal több sót, zsírt és alkoholt fogyasztottak, mégis soványak és egészségesebbek voltak. E-számok ugyan még nem jelölték az adalékanyagokat, de épp úgy használtak citromsavat, a sonkához pácsót, a befőttekhez szalicilt, színezékként karotint, bár akkor még répafestéknek hívták. Vagyis az E-számok nem a jelen szörnyei. Szörnyű butaság kizárólag az „E” jelöléseket kárhoztatni, aki ezt teszi, burkoltan azt állítja, hogy a Nébih és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság az emberiség egészségére törő bűnözők. De akkor mégis, mi volt az, ami megváltozott az elmúlt száz évben a táplálkozás területén? A lényeg: száz éve egy átlagos ember napi szénhidrátfogyasztása 130-150 gramm volt, ami leginkább kenyérből és gyümölcsökből származott. Cukrozott élelmiszereket, édességet alig vettek magukhoz, nem léteztek élményitalok és gyümölcsjoghurtok. Kevesebb volt a hús, több a zsír. 150 gramm szénhidrátról beszélünk, ez a mai diabetikus ajánlás. Jelenleg egy átlagos magyar állampolgár 600 gramm szénhidrátot fogyaszt el naponta – és nem is tud róla. Az ilyen mértékű szénhidrátfogyasztás teszi tönkre az érrendszerünket, a hasnyálmirigyünket, az inzulintermelésünket, ez a felelős azért, hogy már gyerekkorban inzulinrezisztensekké válunk, magas lesz a vérnyomásunk és kórosan elhízunk. A lényeg: az emberi testnek nincs szüksége többre, mint napi 150-160 gramm szénhidrátra.

Korábban többször konfliktusa volt más élelmiszeripari szereplőkkel…

Már nem harcolok. Szerintem azok az élelmiszeripari termékek egészségesek, amelyek minden szempontból megfelelnek a hatósági előírásoknak. Azt vallom, hogy a sok cukrot tartalmazó üdítő is lehet egészséges, a kérdés csak az, hogy kinek. Például egy 14 éves anorexiás lánynak roppant hasznos, egy sportolónak is belefér az étrendjébe, de egy súlyos inzulinrezisztens számára rendkívül veszélyes méreg. Eleve rossz élelmiszer nincs, az arányokról beszélünk. Nem állítom, hogy mi gyógytermékeket gyártunk, de az biztos, hogy a túlsúlyosak, a cukorbetegek számára nagyon hasznos élelmiszerek ezek. Azoknak is ajánlott a fogyasztásuk, akiknek semmi bajuk nincs, és nem is akarják, hogy legyen. Kiváló szakemberekkel dolgozunk együtt, többek között Csapó János biokémiai tanszékvezető professzorral, nem a saját véleményemet mondom, ezek tudományosan alátámasztott tények. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a piacon lévő életmódmárkák közül kizárólag az Update rendelkezik klinikai kutatásokkal, amelyeket egyébként az élelmiszeriparban nem kötelező elvégezni.
Akik régen a különféle konferenciákon felhördültek az állításaimon, ma már a miénkhez hasonló termékeket gyártanak, és velem versenyeznek. Rájöttek, hogy megkerülhetetlen ez a trend, erre megy a világ. Nem vagyok rosszban senkivel, 64 gyártó cég dolgozik nekem – köztük nagy márkák is –, és ez a beszállítói kör a portfóliónk növekedésével egyre bővül.

Milyen szakmai szervezetekkel működnek együtt?

Több mint egy éve dolgozunk a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségével, és szintén folyamatosan együttműködünk, szakmai konzultációt folytatunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével. Ha lehetséges, minden új termékünkről szakvéleményt kérünk tőlük az összetevőkről és az adagolásokról.

Hogyan épül fel és fejlődik az Update Low Carb portfóliója?

Jelen pillanatban a teljes választékunk 330 termékből áll. Ennek a 40 százaléka mindenféle édes vagy sós, alacsony szénhidráttartalmú péksütemény. A portfólió fennmaradó részében megtalálhatók tejtermékek, fagylaltok, fagyasztott áruk, édesipari termékek, üdítőitalok, konyhai kiegészítő termékek, úgymint szószok, öntetek; alapanyagok: prézlik, lisztek, de vannak alkoholos italaink és vizünk is. Körülbelül kéthetente jövünk ki új termékekkel, a meglevő vásárlóinkat ezekkel az újdonságokkal kívánjuk visszacsábítani, és így tudunk új vásárlókat is megnyerni. Közben, ahogy piacra kerülnek az új termékeink, úgy vesszük ki a választékból a kevésbé sikereseket. Vannak, amelyek egy hónap alatt elvéreznek, ezektől könnyű szívvel megválunk, más termékek évek óta sikeresek. Legnépszerűbb termékünk a kakaós csiga, amelyben 90 százalékkal kevesebb a szénhidrát, mint a piacon levő más kakaós csigákban. A vaníliás-csokis csigánk, a csomagolt, tartós, szeletelt kenyereink is nagyon keresettek. Az Update puding és a Túró Rudi is rendkívül népszerű termék. Idén a cukormentes fagylaltunk az új sláger.

Milyen ütemben bővül az Update Low Carb üzlethálózata?

Ma már több mint száz saját üzletünk van. Összességében szeretnénk növelni ezt a számot, mind a hazai mind a nemzetközi piacon. Úgy gondolom, sokkal több kis boltra, kis pékségre lenne szükség, és jóval látványosabban kellene jelen lennünk az összes plázában és irodaházban. Szeretnénk megduplázni a piacunkat, most Romániában nyitunk sokfelé üzletet, emellett erőteljesen szeretnénk növekedni Nyugat-Európában, a Közel-Keleten és Oroszországban is. Magyarországon terveink szerint húsz termékkel leszünk jelen a retailben és a teljes választékunkkal a franchise-ban. Első nyitásunk a retail területen a Rossmannban volt, kirobbanó sikerrel. Azt gondolom, az Update-nek minden közép- és prémiumkategóriás üzletláncban helye van.

Terveik szerint a jövőben hogyan alakul a forgalmuk?

Jelenleg 5-10 százalék között van az éves növekedésünk. Jövőre 50 százalékos emelkedést várok, azt gondolom, hogy öt év múlva a magyar piacon a mostani forgalmunk a háromszorosára nőhet. Szerencsére a jelek szerint a retail nem kannibalizálja a franchise-forgalmunkat. Ott a vásárló megismeri, megszereti a termékeinket, és ha nagyobb választékra van igénye, bemegy a márkaboltunkba. Magyarországon körülbelül 20-30 ezer Update-vásárló látogatja rendszeresen az üzleteinket, miközben az országban hétmillió elhízott vagy túlsúlyos ember él. Ha közülük csak minden második kíván változtatni a mostani állapotán, máris óriási potenciálról beszélhetünk. A cégben hosszú távon akár a tízszeres növekedés lehetősége is benne van. Ehhez friss lendület kellett, megújult arculat, hatékonyabb kommunikáció, és – persze nem utolsósorban – folyamatosan magas színvonalú szakmai munka.

Élelmiszer magazin 2018/7-8.

Ács Dóra, Császár László
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél