hirdetés
hirdetés

Feljebb kapaszkodott a novemberi BMI

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 58,6 pont volt, valamivel több a szeptemberi 58,3 pontnál. A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú novemberi átlagot (52,0), és az elmúlt három év 55,3 pontos átlagát is - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) pénteken az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény szerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az őszi trend továbbra is kedvező képet mutat. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez.

A felmérésben vizsgált részindexek több mint fele csökkent októberhez képest, de a változások mértéke csak egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést. Az index értéke magasabb lett októberhez képest, és ezzel együtt a legmagasabb novemberi 1995 óta.

Az új rendelések indexe némileg nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nem mértek magasabb novemberi értékeket.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem lassult. Az index értéke két hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben.

A vásárolt készletek tizenegyedik hónapja bővülnek, most némileg gyengülő ütemben. Az idei novemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján így is átlag feletti, és a hatodik legnagyobb novemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, azaz a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonhetedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke novemberben.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonkilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató értéke erősebben csökkent, mint az előző hónapban, de 50,0 pont fölött maradt, és ezzel az export mennyiségének lassabb ütemű bővülését jelzi.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

BMI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél