hirdetés
hirdetés

Fiatal kutatóhölgyeket díjazott a L’Oréal

A Tudomány Világnapja alkalmából érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk hazai kutatóinkra, így a L’Oréal-UNESCO ösztöndíjra is, amellyel idén két kutatóhölgyet ismertek el. Az egyik díjazott kutatási eredményei hozzájárulhatnak a zöldségek, gyümölcsök C-vitamin termelésének fokozásához, másrészt lehetővé tennék az algák hidrogéntermelésének bioenergetikai hasznosítását. A másik idei győztes kutatásai nyomán új gyógymódot kaphatnak a vérzékeny betegek és eredményesebben lehetne kezelni a trombózist is.

hirdetés

A növények C-vitamin tartalma fokozható lenne, algák segítségével bioenergiát állíthatnánk elő, a vérzékenységet és a trombózist pedig korszerűbben tudnánk kezelni, amennyiben a jövőben a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerés idei díjazottjainak kutatási eredményeit a gyakorlatban is hasznosítják. 

Munkájáért ismét két kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 000 000 Ft összdíjazású elismerését, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban. A rangos díjat idén Dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Dr. Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri. Az elismeréssel járó pénzösszeget szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Dr. Tóth Szilvia Zita C-vitamin termelését, sejten belüli szállítását és raktározását, valamint növényekben betöltött szerepeit vizsgálja. Kutatásai jelentős mértékben hozzájárulhatnak magas C-vitamintartalmú zöldség- és gyümölcsfajták előállításához, amely táplálkozástudományi, mezőgazdasági és élelmiszeripari szempontból is igen nagy jelentőséggel bírna. A kutatásai során csoportjával azt is felfedezte, hogy a C-vitaminnak jelentős szabályozó szerepe van a zöldalgák hidrogéntermelésében. A nevéhez köthető szabadalom által a biohidrogén-termelés akár ipari méretekben is megvalósulhat. 

Dr. Tóth Szilvia Zita

Dr. Wohner Nikolett egy vérzékenységgel járó betegség, a von Willebrand betegség vizsgálata közben tett fontos felfedezéseket, miszerint a betegség kialakulásáért részben egy olyan receptor a felelős, amely egy fontos véralvadási faktor mutációit a vérből kivonja, meggátolva ezzel az alvadást. A kutatásból kiderül, hogy a receptor gátlása fontos előrelépést jelentene a vérzékenység kezelésében. A vizsgálatok kitértek a trombózist okozó vérrögök összetételére is, ezen összetevők hatásainak vizsgálatában ért el a kutató jelentős eredményeket, amelyek a későbbiekben segíthetik a trombózis gyógyítását.

Dr. Wohner Nikolett

Az elmúlt 15 évben 43 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig 52,6 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket. A külföldön már közel 20 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, díjazottaknak lettek díjazott tanítványaik és egy valódi női kutatói közösség alakult ki. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél