hirdetés
hirdetés

Főleg szilva- és körtepálinka készülhet idén

Beindult a pálinkafőzési szezon, az első tapasztalatok alapján kajszicefrével csak elvétve találkoznak a bérfőzdékben, cseresznyéből és meggyből viszont már kicsit több van. Az árak ugyanakkor nem változtak.

hirdetés

Az idei év időjárása sem fogadta kegyeibe a gyümölcstermelőket, a kajszi java része elfagyott, cseresznyéből és meggyből is kevesebb lett az elmúlt évekhez képest. Ennek megfelelően a pálinkafőzdék környékén is sokkal kisebb a forgalom - írja a bama.hu.

Mint Czigelédi Zsolt diplomás pálinkamester elmondta, jelenleg úgy tűnik, hogy körtéből és szilvából lesz megfelelő mennyiségű pálinka, ezek a gyümölcsök ugyanis átvészelték a márciusi kemény fagyokat.

– Az időjárás alakulására nincs beleszólásuk a gazdáknak, azonban a cefre készítésére ebben a gyümölcsínséges időkben érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Nagyon fontos tehát, hogy a cefrébe csak érett, egészséges, tiszta gyümölcs kerüljön. Éppen ezért a cefrézés a gyümölcs kiválogatásával kezdődik.

Forrás: Kadarka.net

Tisztítsuk meg a gyümölcsöket a száruktól, magjuktól, falevelektől, ágaktól, kavicsoktól. A penészes, romlásnak indult gyümölcsdarabokat vágjuk ki. A gyümölcsökön föld, növényvédő szerek, és különböző mikroorganizmusok lehetnek, amelyek a cefre romlását idézhetik elő, ezért a termést alaposan mossuk le. Az élesztők szaporodásához fontos, hogy a cefrébe szánt gyümölcsöt előzetesen feldaraboljuk, és a cefre jó lédús legyen.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyári kánikulában gyakran túlmelegszik a cefre – az ideális hőmérséklet a 20 fok –, ezért ajánlott fedett, árnyékos és hűvös helyet keresni a forrás idejére. Ha túlmelegedne, locsolhatjuk a hordót kívülről hideg vízzel, vagy tehetünk bele egy jeges vizespalackot.

Az árak idén még nem változtak

A bérfőzetés ára szeszfőzdénként változó, átlagban 750–800 forint körül van literenként, az 50 fokos párlat szeszadója pedig 835 forint. A törvényi szabályozás alapján egy-egy magánszemély évente 86 liter 50 fokos párlatot főzethet le – ha ettől alacsonyabb a szeszfok, akkor arányosan többet. A szakember szerint a pálinka az elmúlt években jelentős minőségi fejlődésen ment keresztül, megjelentek az új technológiák, komoly lepárló berendezéseket állítottak be a főzdék, magas minőségű segédanyagokat alkalmaznak.

(forrás: BAMA, magyarmezogazdasag.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél