hirdetés
hirdetés

Fontos határidő a gazdálkodók számára

Már csak május 31-ig lehet növénybiztosítást kötni a 2018-as évre. A biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasoljuk, hogy keressék fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítási szolgáltatásában résztvevő területileg illetékes munkatársát, aki segít a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni.

A piaci biztosításoknak számos előnye van, hiszen például bizonyos károk esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók.

A téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Fotó:123rf.com
A téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Fotó:123rf.com

További előny, hogy amennyiben a termelő rendelkezik az egységes kérelemben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, akkor a neki megítélt kárenyhítő juttatás összegének 80 százalékát, ha nem rendelkezik, akkor csupán annak felét kaphatja meg.
 
A 2018-as évben rekordszámú kárenyhítési kérelemre számolnak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése.
 
A biztosításhoz díjtámogatás is igénybe vehető. A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg, szankció nélkül május 15-ig, illetve munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkenés mellett legkésőbb június 11-ig. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 11-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkárenyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél