hirdetés
hirdetés

Házhoz jön az önvezető minipiac

Egy kaliforniai cég létre hozott egy élelmiszer-házhozszállító kisbuszt, amelynek fő különlegessége, hogy önjáró.

hirdetés

Ha valaha is abban reménykedtünk, hogy helyettünk egyszer majd egy robot fogja elvégezni a bevásárlást, bizonyos szempontból eljött a mi időnk. Miközben az élelmiszerek beszerzésekor az áruházak házhozszállítási szolgáltatásai egyre meghatározóbbá válnak, érezhető volt, hogy az automatizáció egyszer ebbe a szegmensbe is beteszi a lábát.

Egy Robomart nevű cég például már önvezető kisbuszokkal tervezi a „küszöbünkig” elcipelni a megrendelt élelmet.

A kisbusz (Forrás: Engadget)

A hűtött jármű rekeszekben juttatja el a portékát a fogyasztóhoz, aki itt önkezével válogathatja a számára megfelelő termékeket (jelen esetben – úgy látszik – zöldségeket és gyümölcsöket). Egy ’grab and go’ (ragadd el és menj) nevű szabadalmaztatott rendszer közben folyamatosan nyomon követi, hogy mit vett el a vásárló, és ez alapján állítja ki a számlát.

A koncepció egyik legnagyobb előnye, hogy a vevő immár a házhozszállított termékekből is maga választhatja ki a számára megfelelő árucikkeket.  Csodálatos pozitívum még, hogy nem kell kiállnunk a kereskedők folyamatos nyugtalankodását.

A Robomart számára az nVidia 5. szintű (tökéletes) önállóságot biztosító vezetési platformja teszi lehetővé, hogy a városban hiba nélkül eligazodhasson.  A kisbuszt gyártó cég már kész van a prototípussal, és már csak a kaliforniai hatóságok engedélyét várja, hogy a tesztelését megkezdhesse.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Electrive)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[218720] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél