hirdetés
hirdetés

Hét év alatt harmadával bővült az agrárexport

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat. A 650 fős országos kamarai falugazdász-hálózat személyes segítségére az idei egységes kérelmek beadásánál is számíthatnak a gazdák – hangzott el a NAK megújult mezőcsáti falugazdász irodájának február 2-i átadásán.

hirdetés

Jól mutatja a magyar agrárium fokozódó jelentőségét, hogy hét év alatt másfélszeresére nőtt a kibocsátása, valamint harmadával bővült az agrárexport.

Több mint 70 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, és sikerült magyar kézben tartani a termőföldeket.

„A NAK gazdatámogató hálózata számos téren segíti a mintegy 400 ezer fős tagságát tevékenységében, fejlesztéseiben, bürokratikus terheinek enyhítésében. A 2014-ben általunk átvett falugazdász-hálózat országszerte több mint kétezer ügyfélfogadási ponton, 650 fővel áll a kamarai tagok rendelkezésére” – mondta el Győrffy Balázs, a NAK elnöke a megújult mezőcsáti falugazdász iroda február 2-i átadásán.

Mint kiemelte: „Falugazdászaink egyebek közt gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárással kapcsolatos káresemények felmérésében, különböző igazolásokat állítanak ki. Emellett ingyenesen végzik az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést – ezzel eddig közel egymilliárd forintot spórolva meg az ország gazdálkodóinak”.

A NAK saját szolgáltatásokkal is áll tagsága rendelkezésére, mint például kedvező agrárbiztosítások közvetítése, vagy a tagok igényei alapján kidolgozott BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatás. Továbbá a falugazdászok – számos egyéb tevékenységük mellett – tájékoztatják a gazdálkodókat a nekik megfelelő agrártámogatásokról, valamint segítik őket azok lehívásában.

„Sokatmondó adat, hogy rendre az egységes kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni, és idén sem lesz ez másképp. Az egységes kérelmeket és a Vidékfejlesztési Program pályázatait is figyelembe véve közel 1000 milliárd forintra rúg az az összeg, amihez 2014 óta a gazdálkodók a kamarai falugazdász-hálózat segítségével jutottak hozzá” – hangsúlyozta Győrffy Balázs.
 
A kamarai falugazdász-hálózatnak köszönhetően nem volt zavar az új uniós támogatási rendszerre történő átállásban sem – szemben például Romániával, Franciaországgal vagy Nagy-Britanniával, ahol például nem tudták a június 30-i határidőig kifizetni a támogatásokat. Nem minden országban van ilyen hálózat, amire pedig a tapasztalatok szerint nagyon is szükség van. Az Európai Bizottságban a közeljövő tervezése kapcsán már felvetették, hogy más tagországokban is be kellene vezetni a magyarhoz hasonló professzionális szakmai támogató hálózatot, s csak annak megléte esetén adnának támogatásokat.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél