hirdetés
hirdetés

Heves vita tárgya a GMO-termékek jelölése

Már csak a címkék használatának megkövetelése is világszerte megosztja a társadalmakat.

hirdetés

Nem ritka, hogy a tudományos kutatók általános véleménye egy adott témakörben eltér a laikusokétól – mutat rá a Magyar Narancs. Egy 2015-ös felmérés szerint az Egyesült Államokban ezen a téren a genetikailag módosított élelmiszerek biztonságának kérdésében a legnagyobb az eltérés a két csoport között. A tudomány képviselőinek 88 százaléka szerint biztonságos a génmódosított (GMO) élelmiszerek fogyasztása. A felnőtt lakosság egészének csak 37 százaléka gondolja így.

Teljesen egyértelmű, hogy a GMO kérdés nem csupán a tényekről szól, hanem hitekről, érdekekről, világnézetekről is. Úgy egészében erről a témáról lehetetlen is beszélni. Aki sommásan ítél a géntechnológia kérdésében, az minden vallószínűséggel téved.

Lehetetlen nem észrevenni, hogy a GMO-t feltűntető címke-pártiak zömének valódi célja nem az informálás, hanem a géntechnológia alkalmazásának teljes ellehetetlenítése. A címke-ellenesek pont ettől tartanak, azzal érvelve, hogy nem szabadna egy elképesztően vegyes, széles körben alkalmazott technológiát szőröstül-bőröstül elítélni. A kész termék tulajdonságát, biztonságát lehet és kell vizsgálni, nem az előállítás módját.
Európa, az Európai Unió nagyon erőteljesen korlátozza a géntechnológia alkalmazásával előállított termékek forgalmazását, a magyar Alaptörvény pedig egyértelműen „géntechnológia-mentes övezetként” definiálja hazánkat. Ennek megfelelően ma az EU-n belül minden olyan terméket „GMO” címkével kell ellátni, amelyik akármilyen kis részben genetikailag módosított termékeket tartalmaz. Kivételt csak a kilenc ezrelékes aránynál kisebb GMO tartalmú termékek jelentenek, amennyiben a GMO tartalom nem szándékolt, azaz véletlen, elkerülhetetlen „szennyezés” eredménye.

Forrás: 123rf

Az Egyesült Államokban hosszú évtizedek óta termesztenek genetikailag módosított növényeket. A viszonylag friss GMO ellenesség egy egészen más környezetben kezdett kialakulni, de mára nem kevesebb félelmet indukált a publikumban, mint Európában. Így hát 2014-től több állam is törvényeket hozott a GM módszerrel előállított termékek címkézéséről, de ezt végül is csak Vermont államban vezették be 2016 július elsején. Egy hónapon belül azonban egy új szövetségi törvény felülírta az állami szabályozásokat és az amerikai Mezőgazdasági Hivatal még most is dolgozik az új törvény finomításán.

Mindenesetre ez különleges alkalmat teremtett annak vizsgálatára, hogy a GMO címkézés bevezetése milyen hatással van az embereknek ehhez a technológiához való viszonyára. Mind a GMO-ellenesek, mind a technológiát támogatók úgy gondolták, hogy a címkézés erősíti a módszer elutasítottságát a vevők körében. Európában sem volt ez másként. A címkézés bevezetése után sok gyártó cég inkább kiváltotta a termékeiben a GM módszerrel előállított összetevőt nem GM változatra, még ha ez költség- és ezáltal áremelést is jelentett nekik. Mindezt azért, mert úgy gondolták, hogy a címkézés lehetetlenné fogja tenni a termékeik eladását.

A teljes cikket ezen a linken lehet elolvasni.

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés

Címkék

GMO
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél