hirdetés
hirdetés

Hódítanak a cirokélelmiszerek

Afrikában jól ismerik, Európában egyelőre hóbortnak tűnhet, de rohamosan terjed a cirok élelmezéscélú felhasználása. A gluténmentes, egyáltalán nem drága, több kedvező tulajdonsággal rendelkező ciroklisztből, illetve -darából már készül olasz pasta és sör is. Igaz, egyelőre nem lehet nevükön nevezni a termékeket.

hirdetés

Gluténmentes, jól helyettesíti a búzalisztet, cukorbetegeknek kifejezetten javallott és – mivel mindig olcsóbb, mint a kukorica – még csak nem is drága, mi az? A helyes megfejtés: a cirok. A mára kissé elfeledett, jobbára ipari növényként, seprűként az emlékekben élő szántóföldi növény igazi diadalmenetet kezdett meg szerte a világon. Terjedésének fő oka kedvező tulajdonságaiban keresendő, valamint abban a tényben, hogy rendkívüli módon képes tűrni a forróságot és az aszályt, és a klímaváltozás durvulásával ezek bizony fontos tényezők. Nem csoda, hogy különböző formáira felfigyelt a takarmányipar, az állattenyésztés és ma már egyre inkább az élelmiszer-feldolgozás is. A cirok élelmezésbeli használata egyelőre kismértékű Európában, de egy tudatos, innovatív és főleg gluténérzékeny kör már direkt keresi ezeket a termékeket.

Globális érdeklődés

A cirok mezőgazdasági, takarmánygyártási és élelmezési felhasználásáról novemberben kétnapos nemzetközi kongresszust tartottak az olaszországi Malpensában, amely Milánó reptereként ismert lehet a magyarok előtt is. A mintegy kétszáz szakmai résztvevőt Argentínától Kínáig felvonultató eseményen a mezőgazdasági vonatkozások mellett a humán élelmezés lehetőségei is figyelmet kaptak.

A cirok humán élelmezésbeli felhasználása Európában jobbára a történészek által ismert tény, vagy legfeljebb a leginnovatívabb, az újdonságokra mindig éhes fogyasztók hóbortjának tűnhet, de a világ más tájain a napi élelmezés része. Főleg Afrikában fogyasztják a cirkot nagy mennyiségben, annak is elsősorban a szubszaharai részében. A hagyományokon túl azonban számos egészségügyi előnye van: jó tápértéke kedvező összetételű, ezért a cukorbetegségre hajlamosak esetében kifejezetten javallott lenne a fogyasztása. Sőt, hézagos bizonyítékok vannak arra nézve is, hogy magas rosttartalma miatt a népbetegségnek számító vastagbélrák kockázatát is nagyban lehet csökkenteni cirokban gazdag étrenddel.

A cirok élelmezésbeli felhasználásának egyik legfontosabb eleme mégis az, hogy a búzalisztet jól helyettesíti, ugyanakkor természetes módon gluténmentes. Mindez az egyre inkább növekvő gluténmentes piacon remek lehetőségeket jelent az egyébként nem drága alapanyag diadalmenetének. A Milánóban megrendezett szakmai eseményen konkrét példák, úttörő termékek is bemutatkoztak.

Sör vagy csak sörszerű ital?

Manapság a fogyasztó egyszerre keresi a természetes, bio-, valamint gluténmentes termékeket, amelyek egyben különlegesek is – mondta el a kétnapos kongresszuson megtartott előadásában Tiziano Tanzi. Az olasz Gaia sör gyártóját képviselő üzletember elmondta: az általuk gyártott sör fehér cirokból készül, és tudatosan építettek terjesztésekor a gluténérzékeny vásárlókra. A vásárlói tudatosság azonban általában más szempontokat is magával hoz: aki odafigyel arra, hogy mit vesz, annak általában a környezettudatosság is szempont, ezért helyi termékeket akar venni. A Gaia sör ezért Olaszországban termesztett cirokból készül, amit igyekeznek is minden fórumon közölni a fogyasztókkal. Az is fontos volt, hogy az élelmiszer-érzékenységben szenvedő fogyasztók megnyugtatására, illetve a termék minőségének garantálására teljesen búza- és árpamentes üzemben kell készülnie az ilyen gabonáktól mentes sörnek is. Tiziano Tanzi ugyanakkor megjegyezte: fontos kereskedelmi tény ugyanakkor, hogy az ilyen italt hivatalosan nem lehet sörnek nevezni az olasz piacon – és vélhetően számos más országban sem.

Liszt és tészta

Olaszországban egyébként lisztet is gyártanak már cirokból a tudatos fogyasztóknak. A La Veronese nevű nagy múltú családi vállalkozás nevében Massimiliano Carraro volt jelen a kerekasztal-beszélgetésben. Elmondta: üzemükben számos terméket, gluténmentes lisztet, darát gyártanak cirokból is, amelynek még kicsi, de dinamikusan növekvő piaca van Olaszországban.

Bemutatkozott még a Nutracentis nevű innovatív vállalat, amely ciroklisztből készít tésztát. Ahogy a sörnél már említettük, a gluténmentes, olasz eredetű terméket szívesen veszi egy egyelőre kicsi, de tudatos vásárlói kör. Erre a vásárlói csoportra jellemző, hogy a gluténmentességet helyezi előtérbe, de másodlagos szempontjai is vannak (különlegesség, helyi termék). Ráadásul a sörhöz annyiban szintén hasonlít a helyzet, hogy az olasz törvények értelmében a búzát nem, csak ciroklisztet tartalmazó tésztaféleségeket nem lehet pastának nevezni.

Élelmiszer magazin 2018/12.-2019/01.

Molnár Barna
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél