hirdetés
hirdetés

Hogy érhet a műanyag az élelmiszerekhez?

Módosult az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló rendelet.

hirdetés

Megjelent az Európai Bizottság 2018/831/EU rendelete az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendelet módosításáról. A 10/2011/EU rendelet legutóbbi módosítása óta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Food Safety Authority, EFSA) további tudományos szakvéleményeket tett közzé olyan anyagokról, amelyek élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban felhasználhatók, továbbá a már engedélyezett anyagok engedélyezett felhasználási módjairól.

A legújabb munkák eredményeképpen a Hatóság véleményeket fogadott el, amelyekben újból értékeli az élelmiszerek perklorátszennyezését, valamint a lakosság étrendi expozícióját a perklorát tekintetében. Továbbá  kedvező tudományos szakvéleményt fogadott el a foszforossav, 2,4-bisz(1,1-dimetil-propil)fenil és 4-(1,1-dimetil-propil)fenil triészterek, az 1,2,3,4-tetrahidronaftalin-2,6-dikarboxilsav, dimetil-észter valamint a a [3-(2,3-epoxipropoxi)propil]trimetoxiszilán anyagok felhasználásáról. Ennek értelmében a 10/2011/EU rendelet I. melléklete módosításra került.

Az e rendelet hatálybalépése előtt a 10/2011/EU rendelet alkalmazandó rendelkezéseinek megfelelő műanyagok és műanyag tárgyak 2019. június 26-ig forgalomba hozhatók és a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.

A jogszabály a kihirdetést (2018. június 6.) követő huszadik napon lép hatályba.

Forrás: 123rf

(forrás: NAK/Dr. Szűcs Viktória)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél