hirdetés
hirdetés

Csökkent a munkahelyi tragédiák száma

Csökkent a balesetek száma az agráriumban: 2017-ben az előző évi 837-ről 654-re csökkent a munkabalesetek éves száma, közülük a 2016. évinél 6-tal kevesebb, azaz 12 volt halálos kimenetelű – tájékoztatott az NGM Munkavédelmi Főosztálya.

hirdetés

A szektor sajátosságai – például a szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, vegyi anyagokkal történő munkavégzés – miatt magas azoknak a veszélyforrásoknak a száma, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve. Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve alkalmi munka – olvasható a munkavédelmi főosztály közleményében.

Ezt a számadatok is alátámasztják: 2016-ban összesen 837 munkabalesetet jelentettek az agráriumi munkáltatók, amelyből 18 halálos kimenetelű volt, így valamennyi ágazat közül a mezőgazdaság vezette a halálos munkabaleseti statisztikát.

Az elmúlt évben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt indított a mezőgazdaságban dolgozók kedvezőtlen munkakörülményeinek javítására.

2018. év második és harmadik negyedévében emellett a mezőgazdasági tevékenységek országos célvizsgálatára is sor kerül, várhatóan ennek kapcsán is számos szabálytalanság kerül még felszámolásra.

A munkavédelmi hatóság adatai

2016-ban a „mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat” nemzetgazdasági ágban több mint 700 munkáltatót ellenőrzött a hatóság. Az ellenőrzött munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. 2017-ben azonban a munkavédelmi helyzet javulása látszik, az ellenőrzött munkáltatók közül már csak kétharmaduknál találtak szabálytalanságot.

Baleseti statisztika

Az NGM 2017. évi adatai szerint 654-re csökkent a munkabalesetek éves száma, ebből a 2016. évinél 6-tal kevesebb, azaz 12 volt halálos kimenetelű. Az adatok szerint az ágazatban egy év alatt több mint 22 százalékkal csökkent a munkahelyi balesetek száma és 33 százalékkal kevesebb végzetes kimenetelű munkabaleset történt.

 

(forrás: KamaraOnline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél