hirdetés
hirdetés

Jól bírták a telet a gabonavetések

Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

hirdetés

Jó állapotban vannak az őszi gabonavetések, a hó alatt nem ártott a nagy hideg sem, a kártevőket viszont jelentősen meggyérítette, így most bizakodva várjuk a tavaszt. Most még telített a talaj, sok helyen középmély lazítókkal vezették a talajba a csapadékot, és a földek nagy részén már korábban befejezték az első fejtrágyázást – mondta Vancsura József. Hozzátette, várják, hogy böjti szelek annyira kiszárítsák a talajt, hogy a munkagépekkel rá tudjanak menni, de most nincsenek késésben a gabonatermelők. És lassan az árak is közelítenek az 50 ezer forint körüli szinthez, amely már megfelelőnek mondható.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss gabonapiaci jelentése szerint  átlagosan 50 ezer forint körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott egy tonna étkezési búza február végén. A takarmánybúza ára ugyanekkor 47-48 ezer forint volt. Ezek az árak 8-13 százalékos növekedést jelentenek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A kukoricaárak is emelkedtek belföldön és a világpiacon egyaránt. Az AKI jelentése szerint a párizsi árutőzsdén a termény legközelebbi határidőre szóló jegyzése a tonnánkénti 153 euróról 156 euróig araszolt. A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában a termény márciusi jegyzése 47,2 ezer forint/tonna áron tart, míg a májusi szállítású takarmánykukoricával 48 ezer forintos áron kereskedhettek. A fizikai piacon az AKI adatai szerint átlagosan 44,5 ezer forint volt egy tonna kukorica ára február második hetében, 8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Forrás: 123rf

– Örülünk annak, hogy ennyit fejlődött Magyarországon a kukorica ipari feldolgozása, ez biztonságot ad a termelőknek – mondta Vancsura József. – A tengeri kikötők távolsága miatt a hazai feldolgozók nem is gondolkodnak importban, és sok esetben hajlandók magasabb árat adni a kukoricáért, illetve akár a készleteiket is készek növelni. Mindezt annak köszönhetően is, hogy a kukoricából készülő etanol és izocukor jól értékesíthető a világpiacon. Ugyanezek sajnos nem mondhatók el a malomiparról, ahol a lisztpiac meglehetősen korlátos.

A napraforgópiacon ezekkel ellentétes folyamatok zajlanak – derül ki az AKI jelentéséből. A fizikai piacon átlagosan 92 ezer forintért cserélt gazdát a napraforgómag tonnája február második felében, ami az egy évvel korábbinál 13 százalékkal alacsonyabb árszint.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél