hirdetés
hirdetés

Káliumdús étrenddel a szívroham ellen

Egy tanulmány szerint a kémiai elemben gazdag diéta segíthet meggátolni az infarktus és a stroke kialakulását.

hirdetés

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a magas káliumtartalmú ételek fogyasztása csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának rizikóját.

A The Sun (Egyesült Államok) nevű újság beszámolója szerint az Alabama Egyetem kutatói felfedezték, hogy a káliumban gazdag étkezés megóvhatja az artériákat a megkeményedéstől.  Eredményeiket október 5-én tették közzé a JCI Insight nevű honlapon.

Egereken végzett kísérletek folyamán a tudósok kimutatták, hogy az extra adag káliummal táplált egyedeknél az „aortafal merevsége” és az „érelmeszesedés” kisebb mértékű volt.

Káliumban gazdag ételek (Forrás: 123rf)

A British Heart Foundation részéről Dr. Mike Knapton a The Sunnak így nyilatkozott:„Az alacsony vagy normál káliumszinttel rendelkező egerek esetében a nagy dózisú káliummal ellátott egyedekhez képest az artériák megkeményedésének szintje jelentősen magasabb volt. Még több kutatással megvizsgálhatjuk, hogy a betegség az emberekben is hasonlóan alakul-e ki, és így újfajta kezelésekkel állhatunk elő."

A WebMD a javasolt napi kálium bevitelt 4700 milligrammban határozza meg.

A káliumban gazdag táplálékforrások közé tartozik például a banán, a burgonya, a spenót, az avokádó, a sárgadinnye, a kagyló és a tej is.

Ha valaki kardiovaszkuláris tüneteket észlel vagy már esett át szívrohamon, többek között vajas pattogatott kukoricát. a chili paprikát, a kókuszolajat, grépfrútot, a tojásos tésztát és még sok egyéb ételt javasolt elkerülnie.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Meal)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[213546] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél