hirdetés
hirdetés

Még több támogatási előleget szeretne a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a kormányzatot, hogy vizsgálja meg, miként lehet a tervezettnél is nagyobb összegű támogatási előleget kifizetni a gazdálkodóknak.

hirdetés

Mint ismert, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére 2017 júliusában munkacsoport alakult ezen két szervezet, illetve a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Miniszterelnökség részvételével. A munkacsoport célja, hogy felszámolja azokat az adminisztratív, technikai, jogi problémákat, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik az agrártámogatások kifizetését. A munkacsoport tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy 2017. október 16-án zökkenőmentesen megindult az előlegfizetés, és október végéig közel 100 milliárdforint támogatási előleget utalt át a MÁK a gazdálkodóknak. A november 30-i határidőig több mint 200 milliárd forint előleg kifizetését irányozták elő, ez minden eddiginél magasabb összeget jelent.

A Magoszt és a Kamarát, ahogy az eddigiekben, úgy jelenleg is az vezérli, hogy a termelők mihamarabb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz. Ez idén különösen fontos, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt számos gazdálkodónál jelentkeznek pénzügyi nehézségek, likviditási problémák. A NAK ezért arra tesz javaslatot, hogy a kormányzat vizsgálja meg, miként lehet az elméletileg lehetséges legnagyobb támogatási előleget kifizetni a termelőknek; úgy, hogy ez rendszerszintű hibákat ne keletkeztessen, és ne veszélyeztesse a támogatások szabályos végkifizetését. A NAK szerint – a munkacsoport tagjainak hatékony együttműködése révén – az előlegfizetési időszakból hátralévő két hétben az eddig tervezetten felül további több tízmilliárd forint előleg kifizetésére lenne lehetőség.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

NAK
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél