hirdetés
hirdetés

Nőtt a tévés termékmegjelenítések száma

Megjelent az NMHH legfrissebb tanulmánya az országos kereskedelmi televíziók műsorainak termékmegjelenítéséről. A felmérés ezúttal a 2017 második félévét vette górcső alá, és az RTL Klub és a TV2 közel 3000 műsorszámát elemezte. Az első féléves adatok itt érhetők el.

hirdetés

Kovács Krisztián, a tévécsatornákat tömörítő Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke nemrégiben az Evolution konferencián a tévék reklámbevételeit taglalva elmondta, hogy a non-szpot megoldások (ide tartozik a termékmegjelenítés is) volumene és aránya is nagyrészt annak köszönhetően nőtt, mert a hazai tévék egyre erősebben fókuszálnak a saját gyártású műsorokra, amely a szponzorok számára kiváló lehetőséget teremt a non-szpot megoldások, köztük a termékmegjelenítés használatára.

Ezt alátámasztja az NMHH kutatása is: a tanulmány (amely teljes terjedelmében itt érhető el) összesen 18 341 termékmegjelenítést azonosított be a két legnagyobb kereskedelmi csatornán, amely 38 százalékkal több, mint 2016 azonos időszakában volt (13 269) – tehát naponta mintegy százszor találkozhattak a nézők ilyen hirdetési formával. Az RTL Klub az egy évvel korábbi termékmegjelenéseit 70 százalékkal növelte, a TV2-nél viszont ez a szám enyhén visszaesett. A vizsgálat az előző félévben is a csatornák saját gyártású műsoraira fókuszált, amelyek közül – az eddigi trendnek megfelelően – a tematikus magazinműsorokban tűnt fel a legtöbb termékmegjelenítés, az összes hirdetés 54,3 százalékában.

A hirdetések 96 műsorhoz kapcsolódtak. A legtöbb termékmegjelenítést tartalmazó műsorszámok tízes listájában mindössze egy Tv2-s műsor, a Mokka található, a nyolcadik helyen. A listát az RTL Klub Fókusz című műsora vezeti. A megjelenő márkák száma közel harmadával nőtt: 2016 második félévében 2019-félét láthattak a tévénézők, egy évvel később már 2652-t. A leggyakrabban megjelenő márkák a Hell, a Scitec Nutrition és a Liget Club voltak, letaszítva az élről a 2016 második félévében vezető Adidast és Nike-t a nyolcadik és a negyedik helyre.

A vizsgált időszakban 2173 esetben volt kapcsolat a termékmegjelenítés során szerepeltetett márka és az adott műsorszámot támogató cég között. Vagyis az esetek 11,8 százalékában a különböző kereskedelmi üzenetek egymást erősítették.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cik[220043] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél