hirdetés
hirdetés

Nemzeti minősítés az élelmiszer-biztonságért

Az élelmiszerek nemzeti minősítési rendszerének megalkotásán dolgozik az Agrárminisztérium. A rendszer a tervek szerint a kormányzati ciklus végére készülhet el.

hirdetés

A nemzeti védjeggyel ellátott termékek minőségét a magyar állam garantálná – mondta el az Orientpressnek Zsigó Róbert. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár hozzátette: ezzel szeretnék segíteni a fogyasztók tudatos vásárlását.

Nemzeti minősítési rendszer megalkotásán dolgoznak a szakemberek, jelenleg ugyanis mintegy 40 egymással versengő védjegy, és közel 100 különféle jelölés található a magyar boltokban kapható élelmiszereken. Ezen a nehezen átlátható rendszeren szeretne egyszerűsíteni és egyértelműsíteni az Agrárminisztérium – mondta el Zsigó Róbert.

Egy védjegy nem lehet öncélú, minőséget kell garantálnia, és minden esetben valamilyen minősítési rendszernek kell lennie mögötte – szögezte le az államtitkár.

Forrás: 123rf

„Szeretnénk még ebben a ciklusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai tudására és laboratóriumi hálózatára támaszkodva - egyben azt is fejlesztve - egy állami minősítési rendszert megalkotni. Ennek eredményeként pedig egy olyan védjegyet kialakítani, ami mögött az állam által garantált minőség áll." Ezzel segíteni kívánunk a vásárlóknak, hogy tudatosan tudjanak dönteni. Ez egy hosszú és nehéz feladat, amelyhez sokéves marketingtevékenységre is szükség lesz - tette hozzá.

A politikus szerint a vásárlói tudatosság érdekében minél több olyan információval kell felvértezni a fogyasztókat, hogy amikor elmennek vásárolni, tisztában legyenek mindazzal, amire kell és érdemes figyelniük. El kell érni, hogy valóban biztonságos és megfelelő minőségű élelmiszert tudjanak választani a vásárlók.
2017 júliusában a kormány elfogadott egy 20 pontos akciótervet, melynek több pontja arról szól, hogy az egyes generációkat milyen módon kell ellátni azokkal az információkkal, hogy felkészülten és megfelelőképpen tudjanak dönteni. Ezt szolgálná a tervezett minősítési rendszer is, de emellett többek között tananyagfejlesztéssel is segíteni kívánják a vásárlói tudatosság erősödését.

Hiszen az élelmiszer-hamisítás ellen a leghatékonyabb fellépés a tudatos vásárlói magatartás – jelentette ki Zsigó Róbert. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszer-biztonság területén jogszabályi változásokkal szeretnék tovább erősíteni a gyártók felelősségét, továbbá, hogy tervezik egy nagy központi laboratórium kiépítését is, ami képes lesz valamennyi olyan vizsgálat elvégzésére, amely a modern élelmiszeripar biztonsága érdekében nélkülözhetetlen.

(forrás: OrientPress, Agrotrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél