hirdetés
hirdetés

Októberben 2,2%-kal nőttek a fogyasztói árak

2017. októberben a fogyasztói árak átlagosan 2,2%-kal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt.

hirdetés

Az élelmiszerek ára 3,3%-kal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 17,3, a sajt 8,1, a sertéshús 6,4, a kenyér 6,0, a kávé 5,6, a párizsi, kolbász 5,3, a tojás 4,6%-kal drágult. A baromfihús ára 12,8%-kal csökkent. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8%-kal a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

A KSH fogyasztói árakkal kapcsolatos legfrissebb gyorsjelentésére, kiemelten a tejtermékekre, reagált Egyed Linda, a FINO-Food Kft. ügyvezető igazgatója , amely a 2017. októberi időszak eredményeit elemzi:

"A tej árának hónapok óta tartó növekedése továbbra is tettenérhető a fogyasztói árak változásában is, így 1,4%-kal emelkedett 2017 szeptemberéhez viszonyítva. A tavalyi év azonos időszakához képest 17,3%-kal nőtt a vaj, 8,1%-kal a sajt ára, ez a tendencia a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de annak hatása késleltetve érezhető a hazai piacon. Az elmúlt egy, másfél évben tapasztalható drágulást az Európai Unió 2015-ös döntése alapozta meg, mikor felszámolta a kvótarendszert, ezzel szabadabbá tette a tejpiacot. Ennek következtében a tejtermelés növelésében ambíciót érző országok éves szinten több milliárd literrel megemelték termelésüket, amely a világpiaci kereslet-kínálati viszonyok mellett túltermeléshez vezetett az EU-ban. Ezt követően összeroppantak a kínálati túlsúly nyomása alatt az árak és sok tejtermelő felhagyott a gazdálkodással, mely Európa-szerte tejhiányhoz vezetett. Azonban nemcsak Európában, hanem a világpiacon is hiánycikk a tej, különösen annak zsírfázisa, ezáltal a tejkészítmények ára is emelkedett: ezt a globális drágulást érezhetik a vásárlók jelenleg hazánkban. A vaj tonnánkénti világpiaci ára a 2016-os 2500 euróról 2017 őszére mintegy 7000 euróra nőtt. Több magyar tejipari vállalkozás is használ import tejet vagy sűrítményt termékei előállításához. Vállalati tapasztalatunk, hogy a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk, ezáltal nagyobb mértékben függetlenednek a régiós és globális folyamatoktól, így stratégiai partnereik folyamatos ellátását hosszú távon is képesek biztosítani. Mindezen túl érzékeljük azt is, hogy a szektor sokszor lemaradásban van a külföldön már elterjedt, élenjáró technológiák alkalmazását illetően, melyek lehet, hogy magasabb nagyságrendű beruházást igényelnek, de hosszabb távon, az egyre fontosabbá váló élelmiszer biztonság és a fenntartható növekedés szempontjából is kifizetődőek lehetnek. A folyamatos megújulás, az innováció – mint minden ágazatban –a tejiparban is fontos, ezért a nemzetközi trendeket is figyelembe véve kell keresni a fogyasztói igények kielégítésének lehetőségeit."

szolgáltatások ára 1,6, a háztartási energiáé 1,3, ez utóbbin belül a tűzifáé 11,6%-kal magasabb lett, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 0,8, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,3%-kal emelkedett. A ruházkodási cikkekért 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,1%-kal kellett többet fizetni.

1 hónap alatt, 2017. szeptemberhez viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5%-kal emelkedett, ezen belül a tojás 4,3, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 2,5, a liszt 2,2, a vaj, vajkrém 1,8, a sajt 1,6, a tej 1,4%-kal drágult. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,7%-kal a ruházkodási cikkek ára nőtt, a szezonváltás miatt. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 1,0%-kal emelkedett. A háztartási energia 0,4%-kal drágult, ezen belül a tűzifa 3,8%-kal. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,1%-kal lett magasabb. A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások ára egyaránt 0,1%-kal mérséklődött.

2017. január–októberben az előző év azonos időszakához képest:

A fogyasztói árak átlagosan 2,4%-kal emelkedtek.

(forrás: KSH)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél