hirdetés
hirdetés

Rákaptak a díjtámogatott agrárbiztosításokra

Magyarországon a gazdálkodók 13,3 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítók és biztosító egyesületek részére 2017-ben, amiből 10,02 milliárd forint után kívánták a termelők igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást. A díjtámogatott agrárbiztosítások rendszerében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. A túligénylés esetén visszaosztásra kerül sor.

hirdetés

A konstrukció népszerűsége egyre nő, különösen közrejátszott ebben, hogy 2016-ban visszatérhettek a rendszerbe egyes nagyvállalatok, valamint az állami és önkormányzati szereplők is, így a díjtámogatott szerződések állománydíja tovább növekedett, a tavalyi 7,86 milliárdról 10,02 milliárd forintra 2017-ben.

Az agrárbiztosítások piacának alakulásában, fejlődésében jelentős szerepet játszik az igényelhető állami támogatás, mivel a termelők egyre inkább a díjtámogatott konstrukciót választják.

A növénybiztosítások teszik ki az ágazat 86 százalékát. Fotó:123rf.com
A növénybiztosítások teszik ki az ágazat 86 százalékát. Fotó:123rf.com


A növénybiztosítási ágazat egyeduralma továbbra is fennáll, hiszen 2016-ban az összes mezőgazdasági díjbevételek 86,0 százalékát, míg 2017-ben a 87,0 százalékát adta. Az állatbiztosítási ágazat részesedése 2017-ben az összes díjbevételből 3,9 százalék, a vagyon- és felelősségbiztosításoké 9,0 százalék volt, míg az erdőbiztosításoké 2016-hoz képest változatlan maradt – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) mezőgazdasági biztosításokról szóló adatgyűjtése.

Az év hideghullámmal kezdődött, a hónap középhőmérséklete –5,9 fok volt, ami közel 5 fokkal elmaradt az átlagostól. A legalacsonyabb hőmérsékletet január 8-án mérték (–28,1 fok) Pest megyében. A márciusi meleg után a tavaszi fagy a gyümölcs- és szőlőültetvényekben okozott károkat. A piaci szereplők szerint különösen a jégkár elleni biztosítást kötötték meg sokan, és ezek a konstrukciók a jövőben is népszerűek maradnak. A nyár folyamán három komoly hőségperiódust tapasztalhattunk 2017-ben: az elsőt június végén, a következőt július 20 után, és végül augusztus elején egy héten át (harmadfokú hőségriasztást is elrendeltek). A 2017-es nyár legmagasabb hőmérsékletét (41,4 fokot) augusztus 4-én mérték.

A mezőgazdasági jég- és viharkárok közös jellemzője, hogy sok tájegységben előfordultak, de viszonylag kis körzetekben jelentkeztek intenzív formában. Emlékezetes nap volt júliusban, amikor 150 km/órás széllel vihar söpört végig és pusztított a Balatontól Budapestig. A 2017. év káreseményei közül a jégeső komoly károkat okozott Baranya, Bács-Kiskun és Szolnok megyében is. Augusztusban Békés megyében diónyi nagyságú jég és heves vihar csapott le a gazdákra.

2017 október második felében igen erős hidegfront sújtotta Magyarországot. A helyenként 130 km/h erősséget is elérő széllökések komoly anyagi károkat okoztak a fóliasátrakban. Ezzel rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe hozták az érintett termelőket. Az ország jelentős részét 11 °C-nál magasabb éves középhőmérsékletek jellemezték 2017-ben. Az új szabályok szerint már nemcsak a virág, termés és terméskezdemény károsodása minősül tavaszi fagynak, így értelmezhetőbbé vált olyan szántóföldi növényeknél is, mint a repce.

A legmelegebb tájak a déli országrészben voltak, illetve kisebb medencékben, folyóvölgyekben, ahol 12 °C fölé emelkedett az évi középhőmérséklet. A magasabban fekvő északi hegyvidéki területeken adódtak 8 °C-nál alacsonyabb évi átlagok is (Mátra és Bükk).

(forrás: Magro.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél