hirdetés
hirdetés

Új szarvasgomba termesztési módszer

A szarvasgomba elképesztően drága. Ez főleg azért van, mert a vadonban csak ritkán és meglehetősen kiszámíthatatlan helyeken szokott megjelenni. A világ számos zugában külön kutyákat is kiképeznek a specialitás felkutatásához.

hirdetés

Izraeli tudósok éppen ezért kezdtek el egy sivatagiszarvasgomba-termesztési módszer kifejlesztésén dolgozni. A From the Grapevine nevű portál szerint a céljuk az, hogy a kilogrammonként jelenleg nagyjából 240 dollárért, avagy 65 000 forintért vesztegetett különlegességet az átlagfogyasztó számára is elérhetőbbé tegyék.

A vizsgált szarvasgomba egy helyi cserjeféle alatt, a növénnyel szimbiotikus viszonyban tenyészik. A cserje cukorral hálálja meg a gombának, hogy az segít neki az ásványianyag-beszerzésben. A szakemberek kitalálták, miként lehetne ugyanezen viszonyt farmokon is reprodukálni, hogy aztán egységnyi területen a természetesnél jóval nagyobb mennyiségben tudják kitenyészteni a költséges élőlényeket.

Ha ez sikerül nekik, a hétköznapi vásárlók az eddigieknél sokkal könnyebben fognak szarvasgombához jutni a szupermarketekben.

Sivatagi szarvasgomba (Forrás: Wikipédia)
Sivatagi szarvasgomba (Forrás: Wikipédia)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Specialty Food Association)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[220071] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél