hirdetés
hirdetés

Tudnivalók az erjesztett élelmiszerekről

A fermentált ételek és italok világszerte egyre fontosabb elemei az egészségtudatos táplálkozásnak.

hirdetés

Az erjesztett ételek egyre népszerűbb összetevői az egészséges és diétás táplálkozásnak.

Legyen ugyan szó joghurtról, kovászos uborkáról, savanyú káposztáról vagy borról, a fermentált élelmiszerek már ősidők óta jelen vannak az emberek étrendjében.

Tudományos megközelítésből az erjesztés, a szénhidrátok (cukrok) savakká, gázokká. ill. alkohollá történő átalakítása.

  • A joghurt tejsavas erjesztés útján jön létre.
  • A kenyértészta kelesztése levegőn történő fermentáció eredménye. Ilyenkor gázbuborékok (szén-dioxid) keletkeznek.
  • A bor, a sör és a tömény szeszes italok etanolos erjesztés révén jönnek létre.

A fermentációs folyamat megindításához a cukorhoz / szén-hidráthoz élesztőt vagy baktériumokat kell hozzáadni. A mikroorganizmusok ételként tekintenek a cukorra, és tejsavat, gázt vagy etanolt választanak ki belőle.

Jó kis savanyú káposzta (Forrás: 123rf)

Kenyérsütéskor élesztőt használunk a tészta megkelesztéséhez.

A házilag elkészített savanyú káposztához ugyanakkor semmilyen hozzáadott élesztőt vagy baktériumot nem kell használni. Ez azért van így, mert a fermentáció a mindenütt jelenlévő lactobacillus baktériumok közbenjárásával történik, amelyek a káposzta levelektől az emberi bőrön és a levegőn keresztül a konyhapultig gyakorlatilag mindenhol jelen vannak.

De vajon miért olyan egészségesek az erjesztett ételek?

A fő ok az, hogy több milliárd jótékony baktériumot tartalmaznak, melyek összefoglaló neve a probiotikum.  Ezek az élőlények csak tovább erősítik az emberi bélben már jelen lévő baktériumok populációját, javítják az emésztést, és támogatást nyújtanak az immunrendszernek.

Ezenkívül az erjesztett élelmiszerek több egészségügyi előnnyel járhatnak, mint az eredeti megfelelőjük. Például a savanyú káposzta az „anyazöldségnél” több biológiailag hozzáférhető B, C és K vitamint tartalmaz.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Fooducate)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél