hirdetés
hirdetés

Új élelmiszer-biztonsági szabvány jelent meg

Az élelmiszerekkel terjedő számos betegség rendszeres felbukkanása nyilvánvalóvá tette, hogy a biztonságos és fenntartható élelmiszer-termelés az egyik legnagyobb kihívás. Az ISO 22000 új kiadása időszerű választ ad a globális élelmiszer-kereskedelem élelmiszer-biztonsági kockázatainak kezelésére.

hirdetés

Az ISO 22000:2018 „Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények” című szabvány alkalmazása biztosítja az élelmiszer-eredetű veszélyek megelőzését, megszüntetését és ellenőrzését, a termelési helytől a fogyasztási pontig. Mivel az élelmiszer-biztonsági veszélyek a folyamat bármely szakaszában jelentkezhetnek, az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő minden szervezetnek megfelelő ellenőrzést kell végeznie. Azonban fontos megjegyezni, hogy az élelmiszer-biztonságot csak az összes fél – a kormányzati szereplők, a gyártók, a kereskedők és a végső fogyasztók – együttes erőfeszítése révén lehet fenntartani.

Forrás: 123rf

Az új szabvány az élelmiszer-biztonsági veszélyek állandó ellenőrzését ajánlja, amelyek a következő általánosan elismert kulcsfontosságú elemeket egyesítik: interaktív kommunikáció, rendszergazdálkodás, előfeltétel-programok (PRP-k), valamint a veszélyelemzés és a kritikus szabályozási pontok (HACCP) elvei.

A megjelent ISO 22000:2018 visszavonja és helyettesíti az ISO 22000:2005-öt. A szabvány szerint tanúsított szervezeteknek a kiadástól számítva három év áll rendelkezésre az új változatra áttéréshez. A szabvány magyar nyelvű kiadását az Agrárminisztérium finanszírozza, megjelenése – az MSZT/MB 635 „Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek” műszaki bizottság tagjainak aktív közreműködésével – őszre várható.
További részleteket az ISO és az MSZT oldalán olvashat.

(forrás: NAK)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél