hirdetés
hirdetés

Új szabályozás a párlatokra vonatkozóan

Módosult a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet.

hirdetés

Hatályos a módosításokat tartalmazó 2018/175 EU Bizottsági rendelet. A 110/2008/EK rendelet II. melléklete értelmében a 9. kategóriába („Gyümölcspárlat”) tartozó szeszes italok kereskedelmi megnevezésének a gyümölcs, bogyótermés vagy zöldség nevéből és az azt követő „párlat” szóból kell állnia, ám bizonyos nyelveken (cseh, horvát, görög, lengyel, szlovák, szlovén és román) célszerű volt engedélyezni a toldalékkal ellátott formát. A párlatok wasser-nek is nevezhetők a gyümölcs nevének feltüntetésével.

A rendeletben jelzett esetekben a „párlat” szó és az előtte álló gyümölcs neve helyébe léphet kizárólag a gyümölcs neve.

Amennyiben fennáll annak a kockázata, hogy a végső fogyasztó számára nehezen érthető valamely olyan kereskedelmi megnevezés, amely nem tartalmazza a „párlat” szót, ez esetben a címkének és a kiszerelésnek tartalmaznia kell a „párlat” szót, amelyet esetlegesen magyarázat egészíthet ki.

A rendelet II. mellékletének 10. kategóriája („Almabor- és körteborpárlat”) esetében eddig nem rendelkezett egyértelműen arról, hogy előállítható-e ilyen típusú párlat az almabor és a körtebor együttes lepárlásával. A módosítást követően a rendelet kifejezetten tartalmazza ezt a lehetőséget, illetve a kapcsolódó kereskedelmi megnevezésekre vonatkozó szabályokat.

Azok a szeszes italok, amelyek kereskedelmi megnevezése megfelel a 10. kategóriában előírt hatályba lépett követelményeknek, a készlet kimerüléséig továbbra is forgalomba hozhatók.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[218858] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél