hirdetés
hirdetés

Új technológia a káros anyagok ellen

Az Európai Unióban gyűjtött adatokon alapuló becslések szerint életünk során 30-40 dkg élelmiszer-csomagolóanyagokból származó, nem élelmiszer-eredetű vegyületet fogyasztunk el. Ezek jelentős része kioldódás útján jut az élelmiszerekbe. Idén szigorodnak az EU szabályozások, amely az élelmiszeripar összes szereplőjét érinti.

hirdetés

Az elmúlt évtizedben több, mint 2000 RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) riasztás történt Európában - többek között ez derült ki a CSAOSZ és a Wessling Kft. által, a SIRHA Budapest kiállításon rendezett konferencián.

Szigorodó feltételek

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos jogszabályok bonyolultságán a vállalkozók sokszor nem igazodnak ki - hangsúlyozta Dr. Szilvássy Blanka (NÉBIH) az FCM-el (az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok - Food Contact Material) kapcsolatos előadásában.

Az említett kétezer riasztás jelentős hányada kínai termékekre vonatkozott és számítani lehet arra, hogy az analitikai módszerek fejlődésével az RASFF-riasztások száma növekedni fog. "Az FCM-kre irányuló fokozódó figyelem egyre inkább megköveteli, hogy a laboratóriumok, a hatóságok, a vállalkozók, és fogyasztók együttműködjenek, annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen az élelmiszerekkel érintkező anyagokból kioldódó, az emberi egészséget veszélyeztető vegyületek migrációját" – mondta el a NÉBIH szakembere.

Az idén egyébként még szigorúbbá válnak a csomagolóanyagokra vonatkozó uniós rendeletek. Mindez nem csak a csomagolóanyag-gyártókat és forgalmazókat érinti közvetlenül, hanem az élelmiszeripar szinte összes szereplőjét. A követelmények a csomagolások összetételére, újrahasználhatóságára és hasznosíthatóságára is vonatkoznak. 2025-re például a csomagolóanyagok 65 százalékát újra kell hasznosítani (anyagában, energetikailag, illetve a komposztálhatóság szempontjából) – mondta el Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára előadásában.

Az FCM-ek analitikája a kutatóknak nehéz feladatot ad, hiszen több mint százezer anyag vizsgálatához kellene módszereket kifejleszteni, amihez a megfelelő kapacitás elengedhetetlen.

Az élelmiszerbe kerülő összes komponens (migráns) illetve, a csomagolóanyagok kioldódásának vizsgálatára szolgáló egyik eszköz, a migracell, valamint a bonyolult kromatográfiás technológiák.

Az Európai Unióban gyártott 60 millió tonna műanyag 39,5%-át csomagolóanyagként hasznosítják, így a csomagolóipar akár 24 millió tonna hulladékot generál évente.

Az új probléma a mikroműanyag

Bordós Gábor, a WESSLING Hungary Kft. projektmenedzsere beszélt a mikroműanyagok problémájáról.

Napjainkra már megkérdőjelezhetetlen, hogy a műanyaghulladékok nagy része bekerül a természetes ökoszisztémákba, vizekbe, ahol biológiai lebomlásuk nem történik meg. Ezzel szemben UV sugárzás hatására aprózódnak. Az így létrejövő, 5 mm-nél kisebb darabokat mikroműanyagoknak nevezik.

Ezek a céltáplálékkal együtt véletlenül elfogyasztva az élőlények tápcsatornájában gyulladást okozhatnak, de bejuthatnak a keringési rendszerbe és a szövetekbe is, kockázatot jelentve az egész táplálékláncra. Tovább fokozza veszélyességüket, hogy a vizekbe és az élőlények szervezetébe toxikus vagy hormonháztartást zavaró anyagok szivároghatnak.

A projektmenedzser beszélt a HappyFish projektről is, amelynek keretében ugyancsak történnek mikroműanyag-mérések és amely, a halhús minőségének javítását tűzte ki célul.

Reagálva az új típusú környezeti kockázatra, a WESSLING laboratóriumok egy saját fejlesztésű mintavételt követően FT-IR mikroszkóppal képesek meghatározni a mikroműanyagok mennyiségét, típusát.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél