hirdetés
hirdetés

Újból működhet a tejterméket előállító üzem

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyezte egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékeket előállító üzemnek a működését, miután a cég pótolta azokat a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő műszaki és élelmiszer-higiéniai hiányosságokat, amelyek miatt a hatóság még június végén az üzem tevékenységét felfüggesztette. 2,6 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

hirdetés

A hivatal szakemberei első alkalommal június végén tartottak helyszíni ellenőrzést az érintett Hajdú-Bihar megyei létesítményben, ahol megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan, ezért működését akkor azonnali hatállyal felfüggesztették.

A létesítményben és annak környezetében nagyfokú rendezetlenség volt, a fal burkolata sok helyen levált, az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt. Ezen felül megállapították, hogy a klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt, a kézmosóban pedig oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.

A Nébih ellenőrei az üzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.

A hatóság mintegy 960 kilogramm jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, továbbá elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és hatósági zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket.

Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott. A Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt.

Megjegyezték, hogy bár az ügyfél a korábban feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolta, kijavította, a fennmaradó hiányosságok miatt a hatóság akkor még fenntartotta a tevékenység felfüggesztését.

A Nébih az üzem - harmadik időpontban tartott - utóellenőrzésénél állapította meg, hogy a korábbi ellenőrzésnél feltárt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították, pótolták, ezért a hivatal engedélyezte az üzem működését.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél