hirdetés
hirdetés

Változatosan alakul a zöldségpiac

Közzétette július végi zöldségpiaci helyzetképét a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

hirdetés

A FruitVeb szerint az időjárás az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére. Negatívan hatott viszont, hogy július közepén az éjszakai hőmérséklet helyenként túl alacsony volt, így az ekkor virágzó növények kötődése nem volt megfelelő. A csapadék szélsőséges elosztásban, helyenként hirtelen nagy mennyiségben érkezett. A szinte minden nap lezúduló kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, a párás klíma kedvezett a gombás és baktériumos betegségeknek, így a növényvédelemre a legtöbb kultúránál nagyobb gondot kellett fordítani. Az állati kártevők sem kímélték a kultúrákat, az elmúlt évekhez viszonyítva intenzívebb fertőzés veszély volt a levéltetvekből, molykártevőkből. Összességében elmondható, hogy július hónap időjárása kedvezőbb volt, mint az elmúlt évek hasonló időszaka.

A zöldborsó betakarítása július első dekádjában befejeződött, az elmúlt évek egyik legrosszabb terméseredményével – a szerződött mennyiségnél átlagban kb. 20-30%-kal lett kevesebb a betakarított termés. Ennek oka egyrészt a késői, a talajok állapota miatti nem ideális időben történő vetés, valamint a virágzás alatti rendkívül meleg május volt.

A csemegekukoricának kedvezett az időjárás, a legkorábbi vetések betakarítása a napokban elkezdődik, valamint a későbbi vetések is jól fejlődnek. Ahol nincs elég csapadék, ott öntözéssel pótolják a hiányzó vizet. A jó minőségű csöves étkezési kukorica elmúlt évekhez viszonyítva hetekkel korábban jelent meg a piacokon. A molyfertőzésekre oda kell figyelni, mert nagyobb a kártevő nyomás, mint más években.

Az ipari paradicsomnál eddig komolyabb elemi kár (pl. jég) nem volt, viszont a sok csapadék miatt intenzívebb a gyomosodás, ezért a gépi gyomirtás mellett valószínűleg egy kézi gyomirtásra is szükség lesz augusztus elején. Több helyen gondot okoz a paradicsomvész (peronoszpóra), a gyakori esőzések miatt nehéz megoldani a növényvédelmet.

123rf

A nehéz indulás ellenére (csapadékos április eleje, későbbi ültetés) hamarabb megjelent a magyar dinnye a piacokon, mint az elmúlt években. Június 25-től már nagy mennyiségben kapható volt termés első nagyobb hulláma lefutott, főleg a békési termőkörzetben. A hevesi és még inkább az egyre növekvő területű szabolcsi körzetben most van az első termések szedésének főszezonja, így folyamatos a belföldi ellátás. A virágzás alatt túl alacsony éjszakai hőmérséklet miatt a 2-3. kötődések nem megfelelőek. A békési körzetben nagyon sok terület a sok csapadék miatt felgyomosodott, így ott sok helyen már be is fejezték a termelést. Kisebb gondok adódnak ugyan – túlérettség, nem friss a dinnye – ,de jellemzően jó a minőség. A hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt a fogyasztási kissé visszaesett július közepén. Ha a termelésre és fogyasztásra is kedvező lesz az időjárás, akkor szeptember elejéig biztonságosan el lehet látni a belföldi piacot jó minőségű görögdinnyével. Az export elindult, de elég alacsony árral és a mennyiségek sem nagyok. A mennyiségi prognózisokat látva valószínű kevesebb görögdinnye jut exportra az idén.

Paprikafélék, paradicsom, uborka estében az április-májusi meleg felgyorsította a növények fejlődését így a hidegfóliába ültetett kultúrákról a szokásosnál 2-3 héttel hamarabb lehetett a termést leszedni. Ez – főleg a paprikaféléknél – június végén és július elején relatív túlkínálatot eredményezett a piacokon. Paradicsomból az idén többet lehet értékesíteni a belföldi piacokon, mint az elmúlt években. Ez egyrészt az egyre jobb minőségnek, másrészt a cherry típusok termesztésének és egyre nagyobb népszerűségének is köszönhető.

További részletek itt.

(forrás: FruitVeb)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[226546] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél