hirdetés
hirdetés

Virágzik a melléktermék-újrahasznosítás

A „savóvodka” után itt az okaraliszt.

hirdetés

Egy Renewal Mill nevű közhasznú vállalat kitalálta, miként lehetne rostban bővelkedő és gluténmentes lisztet készíteni a tofugyártás melléktermékéből, tájékoztat a Fast Company nevű online híroldal.

A cég profilja, hogy az élelmiszeripari feldolgozási műveletek közben keletkező, rostgazdag maradékanyagokat a nagykereskedelemben is forgalmazható lisztté alakítja. A cél természetesen az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása.

Okaraliszt (Forrás: Renewal Mill/Hermann’s)

A társaság ezúttal egy áruház- és gyorsétteremláncokat, illetve Michelin-csillagos séfeket is ellátó tofugyártóval, a Hodo Fooddal kötött partnerséget, hogy a tofu előállításának melléktermékeként ismert okarából (a szójatej készítésekor hátra maradt püré) lisztet hozzon létre.

Az eljárás gyakorlatilag annyi, hogy az okarát megszárítják, és az így keletkezett pelyheket felőrlik.

A Hodo jelenleg csupán a pép 5-10 százalékát adja át a Renewalnak, ám ez az arány bizonyára változni fog, minthogy az utóbbi cég két és félszer többet fizet az okaráért a jelenlegi felvásárlónál.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Specialty Food Association, Fast Company)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[232731] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél