hirdetés
hirdetés

1000 milliárd forint fölötti decemberi kiskereskedelmi forgalomra számít az NGM

Az októberi adatok alapján nem lenne meglepő, ha a kiskereskedelem forgalma meghaladná az 1000 milliárd forintot decemberben - mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

hirdetés

Emlékeztetett, hogy a KSH pénteken közzétett adatai szerint októberben 2,6 százalékkal bővült a kiskereskedelem, a havi forgalom folyó áron 853 milliárd forint volt. Az év végére jellemző felfokozott vásárlási kedv azonban ekkor még nem érzékelhető: az elmúlt évek adatai alapján csak közvetlenül karácsony előtt indul a bevásárlási roham, így ennek hatása a decemberi adatokban mutatkozik majd meg - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint erősödik a lakosság vásárlási kedve, az emberek az elmúlt években elhalasztott vásárlásaikat most pótolják, ezért folytatódhat a fogyasztás bővülése.

Az NGM az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a bértömeg-növekedés és az emelkedő lakossági bizalom következtében 2016-ban a háztartások fogyasztási kiadása a konvergenciaprogramban előre jelzett 3,9 százaléknál nagyobb mértékben növekedhet.

A közlemény szerint a kiskereskedelmi forgalom 2014 év elejétől 14,1 százalékkal nőtt Magyarországon, ez a teljesítmény a régiós országok között  előkelő helyet biztosít. A javuló foglalkoztatási mutatóknak és az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően a fogyasztás 2003 óta nem látott ütemben bővült 2016 első felében.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél