hirdetés
hirdetés

A gyomorkeserűre esküsznek a magyarok

A piackutató felmérése szerint több mint 80 milliárd forintot költ évente égetett szeszre a lakosság, a gyomorkeserűk kiskereskedelmi forgalma a vodkáénál és a pálinkáénál is erősebb.

hirdetés

A közvélekedés szerint a magyar lakosság nem veti meg az alkoholt, amit a Világgazdaság érdeklődésére a Nielsen is adatokkal támaszt alá. A piackutató által mért kilenc égetett szeszes ital összesített kiskereskedelmi forgalma ugyanis meghaladta a 80 milliárd forintot tavaly szeptember és idén augusztus között. Nem véletlenül található meg sok háztartás alkoholosital-választékában a Becherovka, a Hubertus, a Jagermeister vagy éppen a Zwack Unicum, hiszen az égetett szeszek eladásának értékbeli megoszlásában 26 százalékkal a gyomorkeserűk állnak az élen, megelőzve a vodkát (25 százalék) és a pálinkát (17).

A vizsgált időszakban a gyomorkeserűk népszerűsége nőtt meg a leginkább, az értékesítésükből származó bevétel a 21 milliárd forintot is túllépte. Az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest ez 12 százalékos növekedés, 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között ugyanis 19 milliárdot költött a lakosság gyomorkeserűkre. Mennyiségét tekintve is figyelemre méltó a termékcsoport forgalma, hiszen több mint 44 ezer hektoliternyit vásároltak honfitársaink ezekből a szeszes italokból, ami éves összevetésben 7 százalékos növekedésnek felel meg.

Ha a bolttípus szerinti eloszlást nézzük, elmondható, hogy még mindig a 2500 négyzetméter feletti hipermarketekben fogy a legjobban a gyomorkeserű, az eladások 36 százalékát bonyolították le ezekben az üzletekben idén augusztusig. Éves összevetésben mégis a másik végletet képviselő, 50 négyzetméter alatti egységek produkálták a legnagyobb fejlődést, részesedésük 17-ről 21 százalékra emelkedett. A kiszerelések közül év közben a félliteres változat a legkelendőbb, a karácsonyi időszakban viszont a hét deciliteresek felé tolódik a kereslet. A kategóriában töretlen, 91 százalékos a gyártói márkák aránya, a kereskedelmi márkáknak be kell érniük a fennmaradó kilenc százalékkal.

Forrás: 123rf

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint az éves hazai alkoholfogyasztás 12,3 liter fejenként, ugyanennyit isznak a lengyelek, a szlovákok, a lettek és a britek is. A Magyarországon tevékenykedő égetett szeszes italt gyártó vállalkozások pénzügyi mutatói mégsem arról árulkodnak, hogy aranykorát élné az iparág. Az Opten által közölt adatokból kiderült, hogy tavaly 409 desztillált szeszes italok gyártásával foglalkozó cég működött hazánkban, közülük átlagosan ötből négy adott le pénzügyi beszámolót. Ezekből látható, hogy alig több, mint a felük termel nyereséget.

A céginformációs szolgáltató tájékoztatása szerint az érintett vállalkozások összesített árbevétele az elmúlt évben 30,8 százalékos zuhanórepüléssel mindössze 48,81 milliárd forint volt. Évtizedes visszatekintésben is példátlan ez az alacsony forgalom, hiszen nemhogy az 50, de a 60 milliárdos szint alatt sem járt az elmúlt tíz évben az értékesítés. Sőt a gazdasági világválság kirobbanását követő évben, 2009-ben 76,38 milliárd forinton tetőzött az árbevétel, a jelek szerint az emberek ekkor szó szerint alkoholba fojtották a bánatukat.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél