hirdetés
hirdetés

Szennyezett tej: a Spar is érintett

Három magyarországi Spar és Interspar áruház is érintett a szennyezési botrányban – értesült a Pénzcentrum. Az áruházlánc a kérdéses termékeket azonnal zárolta, a termékeket az érintett áruházak polcairól beszedte – írja a portál, amelynek információját a Spar kommunikációs vezetője is megerősítette.

hirdetés

Szombaton hívta fel a figyelmet a Nébih arra, hogy több üzletben szándékosan szennyezhettek be tejtermékeket, ezért fokozott óvatosságot kértek a fogyasztóktól. Később kiderült, hogy több Auchan érintett az ügyben, bár az egyelőre nem derült ki, hogy valóban történt-e szennyezés.

Az Auchan vezetőihez hasonlóan Maczelka Márk is arról beszélt, hogy a Spar Magyarország „egyes forgalmazott tejtermékek szándékos megszennyezéséről szóló” információk birtokába került három magyarországi SPAR és INTERSPAR áruházban.A társaság haladéktalanul egyeztetett a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, ez egyeztetés alapján a SPAR a kérdéses termékeket azonnal zárolta, a termékeket az érintett áruházak polcairól beszedte, valamint döntött ezen termékek visszahívásáról is. A kérdéses termékek árát pedig, amennyiben 2018. május 11-én, vagy május 12-én vásárolták az érintett üzletekben, blokk nélkül is visszafizetik.

A visszavonásban érintett termékek:

    MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L
    MAGYAR UHT TEJ 2,8% 1L
    MAGYAR ESL DOBOZOS TEJ 1,5%1L
    MAGYAR ESL DOBOZOS TEJ 2,8%1L
    FARMER UHT TEJ 1,5%
    MEGGLE KÁVÉTEJSZÍN 10X10G
    MEGGLE KÁVÉTEJSZÍN 500ML

A visszavonásban érintett áruházak:

    INTERSPAR hipermarket - Diósd, Balatoni út 2.
    INTERSPAR hipermarket - Szentendre, Dobogókői utca 4.
    SPAR szupermarket - Érd, Diósdi út 46.

Mint ismeretes, szombaton a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal adott ki egy közleményt, amelyben arra hívja fel a fogyasztókat, hogy kifejezetten ügyeljenek bizonyos csomagolt tejtermékek dobozának sértetlenségére, mert az szennyezett lehet. „Nem ismerjük a bejelentés tartalmát, de abból, amit a sajtóból megtudhattunk, leginkább egy bombariadóra emlékezet a krimibe illő történet” – mondta Hartz Zoltán, aki szerint, ha e-mailen kapta a hatóság ügyfélszolgálata a zsaroló levelet, akkor reményei szerint, gyorsan felgöngyölítik az ügyet.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com

A megfenyegett áruházlánc lapértesülések szeront az Auchan volt. Az ismeretlen bűnöző levelet írt az áruházláncnak, hogy ha nem fizetnek neki, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Az Auchan  nem tudhatta, hogy csak egy kalandorról vagy közveszélyes őrültről lehet-e szó, ezért visszahívta a zsaroló által nevesített tejtermékeket, az alábbi lista szerint:

Auchan Budakalász:
MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L
RISKA UHT TEJ 1,5% 180 ML
RISKA UHT TEJ 1L 3,5%
RISKA UHT TEJ 1L 0,1%
Auchan Dunakeszi:
MIZO UHT TEJ 1L 2,8%
MIZO BOCI UHT TEJ 2.8% 200ML TBA
MIZO UHT TEJ 3,5% 1L (EDGE)
MIZO UHT TEJ 1L 1,5%
TT UHT TEJ 2.8% 1L
TT UHT TEJ 1L 1,5%
Auchan Fót
MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L
Auchan Szigetszentmiklós:
MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L
Auchan Csömör:
MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L
Auchan Savoya Park:
MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L

Az áruházlánc a visszahívás mellett bejelentést tett a rendőrségen, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Az ORFK sajtóosztálya azt közölte a lappal, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda külön nyomozócsoportot hozott létre a zsarolás miatt.

– Aki dobozos, tartós UHT-tejet vásárol, nézze meg, sértetlen-e a zárókupak, illetve alatta a fólia, továbbá nyomja meg a dobozt, szivárog-e belőle a tej kis lyukon. Ha ilyet tapasztal, ne igyon belőle – mondta a Blikknek Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője.További részleteket a nyomozás miatt nem árulhatott el, így arra sem adott egyértelmű választ, hogy mi kerülhetett a tejbe. Aki aggódik, hogy fogyasztott a visszahívott tejből, és szokatlan dolgot tapasztal magán, elég felkeresnie a háziorvosát – tette hozzá Helik Ferenc.

Az sem biztos, hogy a zsaroló beváltotta volna a fenyegetést, mert a Nébih információja szerint egyelőre nem találtak fertőzött tejet sehol. Az Auchan a nyomozás érdekeire hivatkozva a zsaroló által követelt öszegről, illetve a vásárlók által visszavitt tej mennyiségéről nem nyilatkozott.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél