hirdetés
hirdetés

FruitVeB: Az átminősítő kérelmeket hónap közepéig bírálják el

Az idén nem változott érdemben a termelői értékesítő szervezetek (tész)száma a tavalyihoz viszonyítva, de december 15-ig bírálják el azon termelői csoportok kérelmét, amelyek kérték, hogy minősítsék át őket szervezetté. A hivatalos adatok szerint tavaly 55 zöldség-gyümölcs tész és 15 zöldség-gyümölcs termelői csoport (tcs) működött Magyarországon - közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. 

hirdetés

Az elnök az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy 2016-ban a támogatott tészek száma 40, a csoportoké pedig 15 volt, és több mint 2,03 milliárd forint támogatásban részesültek. Megjegyezte: idén több termelői csoport tészként elismerése folyamatban van. A kérelmeket a Földművelésügyi Minisztérium (FM) december 15-ig bírálja el.


Kiemelte: a gyümölcstermő területeken a tészek aránya 30 százalék, míg a zöldségtermő területeken 10 százalék volt a múlt évben. A szervezetek nettó éves árbevétele 55 milliárd forint volt tavaly, az általuk forgalmazott 450 ezer tonna zöldség-gyümölcs a teljes forgalom 15 százalékát tett ki.


Az elnök megjegyezte: az unióban tavaly átlagosan 35 százalék volt a termelők szervezettségi szintje, ez az arány a legmagasabb, 90 százalék, Belgiumban volt. A szervezettség 50 százalékos volt Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban, az európai átlag maradt Lengyelországban, Magyarországon és Romániában.


Ledó Ferenc hangsúlyozta, hogy a tész-tagság segítséget nyújt a termelőeszközök jobb kihasználásában, a költségek csökkentésében, illetve a környezeti tudatosság elősegítésében, a menedzsment pedig szakértelemmel és szaktanácsadással támogatja a termelőket. A tagok a minőségbiztosítási rendszerek közös alkalmazására is szert tehetnek, valamint kihasználhatják a szervezet logisztikai felkészültségéből származó pozitívumokat, illetve a pályázati előnyöket.


A tészek működésének akadályai közé sorolta a szürke- és fekete gazdálkodást, az adókerülést, a bizalom hiányát, a korábbi kedvezőtlen tapasztalatokat, az alacsony együttműködési képességeket, valamint azt, hogy a tagok egyéni érdekeik eltérőek.


Megemlítette: novemberben a FruitVeB nyílt napot szervezett a tész-vezetők és a működési programokat kezelő munkatársak számára. A szakmai napon többek között szó esett a szervezeteket érintő jogszabály- és rendeletváltozásokról, amelyeket a rendeleteket hozó felügyeleti szervekkel, valamint a támogatások kifizetését végző és ellenőrző szervezetek munkatársaival vitattak meg - mondta Ledó Ferenc.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél