hirdetés
hirdetés

Kereskedőház: kétoldalú megállapodás született a magyar-szlovák kapcsolatok bővítéséért

A magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok dinamikusan bővülnek, a további növekedés érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Budapesten.

hirdetés

Oláh  Zsanett, az MNKH vezérigazgatója a kereskedőház által megrendezett magyar-szlovák üzleti fórum megnyitóján kiemelte: a megállapodással szeretnék kiterjeszteni a gazdasági kapcsolatokat a klasszikus kereskedelmi áruforgalom mellett más szektorokra, így az energetikára, infrastruktúra területére, mindez a két ország nemzetközi versenyképességéhez is hozzájárul. A megállapodással szeretnék elmélyíteni a két ország vállalkozásai közötti kapcsolatokat, fejleszteni a regionális együttműködéseket, fejleszteni a határ menti térségeket - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a régióban bővült a kereskedőház hálózata, a regionális irodák feladata a határ menti magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítésével, ami adóbevételek és új munkahelyek formájában Szlovákia gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt előnyös, akár az energiabiztonság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy az infokommunikáció területein. A kereskedőház támogatja a cégek részvételét szlovákiai vásárokon vagy üzleti fórumokon, a kiépített üzleti kapcsolatain keresztül értesít a befektetési lehetőségekről - ismertette a vezérigazgató. A kereskedőház számos sikeres üzletet épített ki magyar cégeknek Szlovákiában, ezek között a borexport területét vagy a fűtéstechnológiát említette.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára rámutatott: a tavalyi adatok alapján Szlovákia Magyarország 3. legfontosabb kereskedelmi partnere, a magyar termékek egyik legfontosabb külpiaca a szlovák gazdaság, a kétoldalú kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. A két ország kölcsönösen függ egymástól, az együttműködés szoros. Az MNKH hét regionális irodával rendelkezik Szlovákiában a kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatok erősítése érdekében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél