hirdetés
hirdetés

KSH: októberben is nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Októberben 2,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

hirdetés

Az adatok megegyeznek a december 5-én közölt első becsléssel.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az októberi országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,6 százalékkal nőtt októberben, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,0 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem szinte minden üzlettípusában növekedtek októberben az eladások az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,1 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelmi volumen emelkedett, 16,5 százalékkal , folytatva az évek óta tartó bővülést.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,7 százalékkal csökkentek októberben.

Az év tizedik hónapjában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 853 milliárd forint volt.

Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a január-októberi időszakban.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél