hirdetés
hirdetés

Indul a Lidl egységes beszállítói szabályzata

A zöldségek és gyümölcsök termelésére, beszállítására, az átláthatóságra és a fenntarthatóságra vonatkozó egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki a Lidl.
Hazánkban február 1-jétől vezeti be a nemzetközi beszerzési szabályzatot, ám az áruházláncnak terményt biztosító magyarországi beszállítók már a most közzétett irányelvek alapján végzik munkájukat.

hirdetés

A világ 29 országában megtalálható áruházlánc beszerzési szabályai rögzítik mindazokat a termelésre, beszállításra, átláthatóságra és fenntarthatóságra vonatkozó szigorú minőségi elvárásokat, amelyeket a Lidl – földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül – partnereivel szemben támaszt; ugyanakkor kiemeli mindazokat a garanciákat és vállalásokat is, amelyeket a világ egyik meghatározó áruházláncaként biztosít zöldség-gyümölcs beszállítói számára. A Global G.A.P. mind a nyomon követhetőségre, mind pedig a korszerű hűtésre figyel.

Itthon elsősorban a kistermelőket gazdasági csoportokba fogó Termelői Értékesítő Szervezetektől (TÉSZ-ektől) és a Lidl-nek közvetlenül termesztő nagytermelőktől érkeznek a friss zöldségek és gyümölcsök a polcokra. „Bár a szigorú minőségi követelmények most öltöttek nemzetközi szinten egységes formát, a Lidl Magyarország számára jelenleg éves szinten közel 67.000 tonna terményt biztosító hazai beszállítók számára nem tartalmaz újdonságot a frissen közzétett irányelv, hiszen többségük már a Lidl 2004-es magyarországi piacra lépése óta együttműködik a vállalattal és már a kezdetektől a Lidl németországi központjában lefektetett követelményeknek megfelelve végzi munkáját. A Global G.A.P. hazánkban már 2017 január 1-jétől kötelező érvényű tanúsítvány – emelte ki Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Kiemelt szempont az eredtigazolás

A termelőknek rendelkezniük kell az ISO-hoz hasonlatos és kifejezetten a mezőgazdasági termesztésre vonatkozó nemzetközi minőségbiztosítási – tanúsítvánnyal, amely a hatósági határértékeket illetően a törvényi előírásoknál is jóval szigorúbb önkorlátozást ír elő partnerei számára.

foto:123rf.com
foto:123rf.com

Szintén kiemelt szerepet kap a zöldségek és gyümölcsök eredetigazolása, azaz, a termékeknek az áruházak polcaitól egészen a termőföldig visszakövethetőnek kell lenniük, valamint fontos kérdésként kezeli a Lidl az úgynevezett hűtési lánc kialakítását. A termények ugyanis a raktározás és szállítás alatti korszerű hűtési eljárásokkal tarthatók frissen. A Lidl Magyarország beszállítói rendszerének köszönhetően az olyan, frissességüket gyorsan elvesztő hazai termények, mint a fejessaláta, az újhagyma, a gomba, vagy a csomósretek, 24 óra alatt az áruházak polcaira kerülnek a magyarországi termőföldekről; de a frissességüket tovább megőrző magyar zöldségek és gyümölcsök – mint a burgonya, a sárgarépa, az alma, a körte, a vöröshagyma, a cékla, az uborka, a paradicsom, vagy a paprika – is alig 48 óra alatt a Lidl Magyarország áruházaiba érnek.

Sikerrel zárult a Beszállítói Akadémia

Annak érdekében, hogy a Lidl Magyarország a jelenleginél is nagyobb arányban kínálhasson termékei körében magyar árut, valamint, hogy támogassa a hazai termelőket, 2013-ban létrehozta a „Lidl a magyar beszállítókért” programot. A programhoz kapcsolódó Beszállítói Akadémia rendezvénysorozat eseményein a hazai termelők a szakmai szervezetek képviselőinek segítségével pontos képet kaphatnak az egyes területek helyzetéről, a fejlődési lehetőségekről, valamint közvetlenül egyeztethetnek a Lidl munkatársaival arról, miként válhatnak az áruházlánc beszállítóivá.

2017-ben az ország négy régiójában megtartott – alkalmanként egy-egy termékcsoport: a szépségápolás, a zöldség-gyümölcs és csomagolt magvas termékek, a tisztítószerek, valamint a friss húsok köré szerveződött – rendezvénysorozat kiemelkedő sikerrel zárult: 140 hazai kis- és középvállalat képviselője vett azon részt. A Lidl Magyarország így 2017-ben is több egyeztetést kezdeményezhetett hazai zöldség és gyümölcstermesztőkkel – akik között már bio-termelők is találhatók.

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél