hirdetés
hirdetés

Nőtt a hajtatott zöldségek mennyisége

Jelentősen, 15 százalékkal nőtt a hajtatott zöldségek termésmennyisége az elmúlt években, miközben a hajtató terület nagysága csökkent - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

hirdetés

A hajtató terület az elmúlt 5-6 évben 3700-3800 hektárra csökkent, a megtermelt zöldség mennyisége viszont 15 százalékkal 430-440 ezer tonnára nőtt. A szakember tájékoztatása szerint a hajtatott növényi kultúrák közül legnagyobb mértékben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, míg a salátaféléké jelentősen nőtt. A megtermelt mennyiséget tekintve a paradicsom, az uborka és a salátaféléknél növekedés, a paprikaféléknél stagnálás, a káposztaféléknél csökkenés volt a jellemző.


Üvegházi termelés 130-150 hektáron zajlik, és mintegy 500-600 hektárnyi fűtött fóliasátor van az országban. A legfontosabb hajtató körzetek Csongrád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak.
A megtermelt áru jelentős része 90-95 százaléka a belföldi piacra kerül. Évente 20-25 ezer tonna paprikafélét, illetve 5-6 ezer tonna hajtatott káposztafélét exportálnak, kisebb mennyiségben pedig paradicsomot, uborkát adnak el külpiacokon - jegyezte meg.


Ledó Ferenc kitért arra, hogy az ágazat számára jelentős gondot okoz a munkaerőhiány. A termesztéshez, osztályozáshoz és válogatáshoz az optimális létszám hektáronként legkevesebb 7-8 ember lenne, a káposztaféléknél hektáronként 2-3 ember. A paprika, az uborka és paradicsom esetében pedig hektáronként 10-12 dolgozó kellene.


Jelenleg összesen 30 ezer munkavállaló dolgozik a hajtató kertészetekben, és további mintegy 5-6 ezer emberre lenne szükség, de a munkák szezonalitása miatt nehezen találnak munkaerőt. Mivel a hajtatás jelentős része, mintegy 80 százaléka fűtés nélküli termesztésben történik, így a téli időszakban, november közepe és március eleje között nincs munka, majd tavasztól bizonyos ápolási munkákhoz és főleg a betakarításhoz sok munkáskézre van szükség - mondta Ledó Ferenc.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél