hirdetés
hirdetés

Olimpikonok kampányoltak a tejfogyasztásért

Több mint egy évtizede, a világ közel 160 országában ünneplik a Tej Világnapját június 1-jén. Magyarországon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium támogatásával szervezett egész napos foglalkozást közel kétszáz kisiskolásnak.

hirdetés


Az eseményen részt vett a napokban zárult „Tejszív kampány” két nagykövete, az olimpiai bronzérmes, többszörös Európa-bajnok úszónő, Kapás Boglárka és az olimpiai és Európa-bajnokságon bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok Kenderesi Tamás.



Az egész napos tejfesztivál számos érdekes programmal, edukációs játékkal és egy tejkamionnal várta a gyermekeket. Az ügyességi játékok, kézműves foglalkozások mellett „Álmaim tejesdoboza” címmel rajzversenyen is összemérhették tudásukat a kisdiákok.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az esemény hivatalos megnyitóján elmondta: „A terméktanács legfőbb célja, hogy az ország bármely pontján elérhető legyen a jó minőségű, friss hazai tej. A Tej Világnapja és az azt övező széleskörű szakmai együttműködések elősegítik az ágazat fejlődését, a kormányzati támogatások pedig lehetővé teszik, hogy mind innovációs, mind gazdasági értelemben versenyképes lehessen a szektor.”  



„Az utóbbi években több krízisen esett át a tejágazat, de támogatáspolitikai eszközökkel és a termékpálya szereplőinek összefogásával nem csak sikerült megvédeni a hazai tejtermelést, de érdemben növelni is lehetett a hazai tejelő tehén állományt, illetve a tejtermelést” – mondta el a Tej Világnapja alkalmából az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Tejtermelés Magyarországon, 2000-2016 millió liter.
Tejtermelés Magyarországon, 2000-2016 millió liter.

Feldman Zsolt hozzátette: „a szakminisztérium számára kiemelten fontos az iskolatej program, amelynek keretében több mint 400 ezer kisdiák kaphat, egyre bővülő kínálatban tejet, illetve tejterméket. A minőségi, hazai tejtermékek népszerűsítését segíti az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös programja is.”

A tehénfejést gyakorolja egy gyerek egy életnagyságú, tehenet mintázó oktatóeszköz segítségével a tej világnapja alkalmából rendezett, tejfogyasztást népszerűsítő rendezvényen. MTI Fotó: Kovács Tamás
A tehénfejést gyakorolja egy gyerek egy életnagyságú, tehenet mintázó oktatóeszköz segítségével a tej világnapja alkalmából rendezett, tejfogyasztást népszerűsítő rendezvényen. MTI Fotó: Kovács Tamás


Az Agrármarketing Centrum 2018. február 1. és május 31. között intenzív kampányt folytatott a fogyasztói tudatosság erősítése, a minőségi, valóban tehéntejből készített termékek (tej, vaj, túró, tejföl, joghurt, kefir, kakaós tej, sajt) előnyeinek megismertetése és a lakosság pontos tájékoztatása érdekében.


Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Daróczi László, a tavaszi médiakampánnyal kapcsolatban kifejtette: „Társaságunk közel négy hónapon át folytatott intenzív médiakampány, melynek során számtalan marketing eszközzel, például nyomtatott, online és közterületi hirdetésekkel, PR cikkekkel, televíziós és rádiós interjúkkal hívta fel a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára”.

Tejfogyasztás Magyarországon, 2000-2015 Egy főre jutó tejfogyasztás, liter.
Tejfogyasztás Magyarországon, 2000-2015 Egy főre jutó tejfogyasztás, liter.

Az ügyvezető szerint legalább napi fél liter tejet kellene fogyasztani egy egészséges embernek ahhoz, hogy fedezze a szervezet kalcium és D-vitamin igényét. Daróczi László elmondta még: „a kampány részeként valósult meg a Tej Útja roadshow is, ennek jegyében az úgynevezett „Tejkamion” mintegy 30 vidéki helyszínen, elsősorban iskolákba látogatott el és 4800 iskoláshoz juttatta el tejfogyasztást ösztönző üzeneteit.”


A nagy sikerrel zárult Tej Világnap megnyitóján felszólalt még Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Kondra Laura a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke, Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, dr. Pleva György, a NÉBIH igazgatója, valamint Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó, Tej Nagykövet.

A Tej Világnapján Mélykuti Tibor a Tej Terméktanács elnöke, valamint dr. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke együttműködési megállapodást írt alá. A dokumentum azt a célt szolgálja, hogy többek között az ügyfelek jogainak képviseletére, vagy a tejágazati támogatások jogszabályi hátterének tisztázására konkrét intézkedéseket dolgozzanak ki.

Ezért fontos a tej!

Fiatal korban és a gyerekeknél különösen nagy jelentősége van a tejfogyasztásnak a csontfejlődésükben, erőnlétük, állóképességük, izomerejük kibontakozásában. Bár az összes élelmiszer-kalcium közül a tejben lévő hasznosul szervezetünkben a legjobban és napi fél liter (vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék) lenne az ajánlott mennyiség, mégis kevesebb, mint két deciliter tejterméket fogyasztanak naponta a magyarok.

A tehéntej felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon (2002-2017) 2,8% zsírtartalmú pasztőrözött tej fogyasztói átlagára (forint/liter)
A tehéntej felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon (2002-2017) 2,8% zsírtartalmú pasztőrözött tej fogyasztói átlagára (forint/liter)

A gyerekek közel 2/3-a kalciumhiánnyal nő fel, ami egész életükre kihat. Az idős kori csontritkulás okát is sokan az alacsony tejfogyasztásban keresik.  Jót tesz a tej felnőtt- és időskorban is, rendszeres fogyasztása fokozza a szellemi és a fizikai teljesítményt és lassítja a csont lebontásának ütemét. A tej kincset érően gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás. Egyike legértékesebb táplálékainknak.

Összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet. Emellett a tejnek egészségmegőrző szerepe is van, fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vastagbél daganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás kialakulása.

A tej értékes tápanyagaival, magas A, B1, B12, D vitamin tartalmával, a sejtépítésben, immunvédelemben élen járó fehérjéivel, vastartalmával, kiemelkedően magas kalcium tartalmával a várandós nők egészségét és a magzat megfelelő fejlődését szolgálja. Minden olyan anyagot tartalmaz, ami az életben maradásához, fejlődéséhez feltétlenül szükséges. Kutatások szerint a tej speciális alkotóelemeinek köszönhetően ráadásul jobban hidratálja a szervezetet, mint egyéb más folyadékok. Így a víznél, az ásványvizeknél, teáknál, még a narancslénél is jobban hidratálja szervezetünket, ha tejet iszunk.  Nyár idején ezért szervezetünk hidratáltságát is szolgáljuk tejivással.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél