hirdetés
hirdetés

Regionális magyar-orosz együttműködés

A magyar mezőgazdasági vállalatok az elmúlt időszakban bővítették oroszországi jelenlétüket, és további magyar cégek befektetéseinek és projektjeinek megvalósulására is számítani lehet - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, amikor hivatalában fogadta Alekszej Vasziljevics Gorgyejevet, az Oroszországi Föderáció Voronyezsi terület kormányzóját.

hirdetés

A szaktárca célja az élelmiszer-embargó hatályán kívül eső területeken való mezőgazdasági együttműködés szorosabbá tétele az orosz régiókkal – hangsúlyozta a megbeszélésen Fazekas Sándor. A tárcavezető elmondta, hogy különösen a vetőmag és takarmányozás, valamint a tejfeldolgozás és szarvasmarha ágazatokban aktívak a magyar cégek, ezeken a területeken Voronyezsben is vannak jelenleg zajló vagy tervezett beruházások.

Alekszej Vasziljevics Gorgyejev kormányzó jelezte, hogy a régióban az állattenyésztési klaszter erősítése a cél, a beruházások közül a tejfeldolgozást és a húsfeldolgozást emelte ki, mint amelyek a magyar cégek szempontjából figyelemre méltó területek.

A kormányzó elmondta, hogy a regionális fejlesztés, öntözés területén is érdeklődnek a kapcsolatok élénkítése iránt, valamint meghívta a magyar tárcavezetőt egy látogatásra. Mindkét fél kiemelte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését a mezőgazdaság területén és megegyeztek abban, hogy - figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket - további lépéseket tesznek a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében.

A magas szintű voronyezsi delegáció látogatása erősíti a Földművelésügyi Minisztérium azon álláspontját, miszerint kulcsfontosságú az oroszországi régiókkal ápolt közvetlen mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi szakmai és üzleti kapcsolatok fejlesztése. A mintegy 2,3 milliós Voronyezsi terület az agrárium szempontjából az Oroszországi Föderáció hatodik legfontosabb régiója, 2018-ban itt rendezik meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai Regionális Konferenciájának következő ülésszakát.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél