hirdetés
hirdetés

Alkohol kommandót tartottak

A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága lendült akcióba legutóbb. A vizsgálatok eredményeként többek között a Lidl-nél és az Auchannál is jogsértéseket tapasztaltak.

hirdetés

A kormany.hu oldalán közzétett jogsértés-lista szerint összesen 4 vállalkozás esetében talált szabálytalanságokat a NÉBIH, mindnél más-más jellegű problémákat tártak fel. A vállalkozások között két országos üzletlánc is megtalálható: a Lidl és az Auchan.

A Lidl esetében a "Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5% vol.) megnevezésű, forgalmazza: Lidl Magyarország Bt." termékkel volt gond, ami az összes ilyen néven értékesített termék esetében fennáll függetlenül a kiszereléstől és tételazonosító jelöléstől.

Az eljáró hatóság a körülményeket vizsgálva úgy fogalmazott: "Az ügyfél által forgalmazott, saját márkás termék előállításához az ügyfél kiskereskedelmi egységeiben leselejtezett gyümölcsöt szállította alapanyagként azzal,hogy az előállító és az ügyfél megállapodása szerint a selejt gyümölcsöket az előállító felhasználta a pálinka előállításához." 

A Lidl lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint:

A NÉBIH ellenőrzés során feltárt nyomonkövethetőségi pontatlanság okán került a termék visszahívásra a polcokról.

A Lidl Magyarország, mint a NÉBIH Élelmiszerpazarlás Munkacsoportjának aktív tagja, az  általa forgalmazott Vegyesgyümölcs pálinka esetében a selejtes, pontosítva esztétikai hibás, gyümölcsökből történő pálinka főzetése a vállalat élelmiszer pazarlás csökkentésére irányuló odafigyelésének részeként került megvalósításra. Az áruházakban egy, a gyümölcsökre és zöldségekre kidolgozott, azok minőségének ellenőrzését érintő, két óránkénti átválogatási rendszer működik, melynek célja, hogy a vásárlók kizárólag tökéletes esztétikai állapotban lévő gyümölcsöket találjanak a polcokon. Az itt kiválogatott, esztétikai hibás gyümölcsök hulladékká váltak, amely elkerülésére a vállalt a magyar gyümölcsökből partnerével pálinkát főzet. A termék csomagolásán egyértelműen fel van tűntetve, hogy újrahasznosított gyümölcs is kerül az alapanyagba, azaz egy recycling pálinka, mellyel a vásárlók tájékoztatása megtörténik.

Az Auchan esetében a "Vinaigre de vin rouge" vörösborecettel volt probléma, ami tételszámtól és kiszereléstől függetlenül minden azonos megnevezésű árucikket érintett. A gond a termékkel az volt, hogy az Auchan nem tudta biztosítani a termék nyomon-követhetőségét. A hatóság felhívására a helyszínen nem tudták igazolni, hogy az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államának hatáskörrel rendelkező szervezete kiállított volna az áruval kapcsolatban minősítést.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com

 
Szintén a nyomon-követhetőséggel volt probléma a Tokaj Spirit Kft. esetében. A Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5% vol.) LOT 8016 azonosítójú lédig vegyes pálinkánál nem tudták hitelt érdemlően igazolni a felhasznált alapanyagok eredetét. Nem rendelkeztek gyártmánylappal és gyümölcs alapanyag nyilvántartással sem.

A negyedik vállalkozás, ahol problémát tárt fel a NÉBIH, a kiskőrösi székhelyű Gábor-Vin Borászati, Mezőgazdasági Kft. volt, esetükben több termék is kifogásolható volt. Pontosabban:

•    a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi száraz fehér,
•    a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi félédes, fehér,
•    a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi félédes vörös

esetében a NÉBIH úgy találta, hogy a hibás illata és íze miatt tilos forgalomba hozni.

(forrás: mfor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél