hirdetés
hirdetés

Termékteszt: páraelszívók, szagelszívók

12 különböző márkájú, összesen 31 pára- és szagelszívó berendezést tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a készülékek milyen jól szívják el a párát, a szagot és a zsírt a levegőből, és mennyire hangosak. Habár az olcsóbb készülékek túlnyomó részt gyengén szerepeltek, a 120.000Ft fölöttiek között is könnyen mellényúlhatunk. 

hirdetés


A teszt nem festett fényes képet. Mindössze egy termék, egy Miele modell, ért el 75%-nál jobb eredményt az összes szempont alapján, vagyis a zsír-, szag- és a páraelszívásra is közepesnél jobb pontot kapott.

Hátránya, hogy nagyon a zsebünkbe kell nyúlnunk ezért a készülékért, mert az ára majdnem félmillió forint. További 5 termék kapott 60 és 70% közötti összesítést.

Habár a legolcsóbb, vagyis a 20-50.000 forint körüli termékek a lista végére kerültek, mivel 50% alatt teljesítettek az összes szempont alapján.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com

Nem árt az elővigyázatosság, mert közel 300 ezerért is találunk olyat, amelyik csak 50% körüli eredményt ért el a tesztben. Viszont jó hír, hogy az első 7 helyezett között is van 120-130 ezer forint körüli áron mozgó páraelszívó is.
 
Szagelszívás

Habár pont azért veszünk ilyen konyhai berendezést, hogy elszívja a szagot, sajnos ezen a téren nem teljesítettek túl jól a tesztelt gépek. A teszt során egy serpenyőt 170°C-ra hevítettek, majd ebbe desztillált víz és aromás metil-etil-keton keverékét csöpögtették 30 percig. A teszt során az aroma koncentrációt percenként mérték.  
A 0-tól 5-ig terjedő skálán 4-es vagy 5-ös pontot egyik készülék sem kapott, és mindössze 2 termék ért el közepesnél jobb teljesítményt, ráadásul ezek a legdrágábbak közé tartoznak, áruk 350.000Ft-nál kezdődik.
 
Páraelszívás

Azt is vizsgálták, hogy a készülékek milyen hatékonyan szívják el a főzés során keletkező gőzt. A teszt során a főzőlap mind a négy főzési zónáján vizet forraltak, amíg a páratartalom elérte a teszthelyiségben a 90%-ot. Ezután megnézték, hogy a páraelszívó mennyi idő alatt csökkenti le 30%-ra a páratartalmat.
Az eredmények alapján a páraelszívásnál is csak egy kicsit jobb a helyzet a szagelszíváshoz képest, itt 7 készülék kapott 3-as vagy 4-es pontot, a többi még közepest sem ért el.
 
Zsírelnyelés

A tesztben azt is vizsgálták, hogy a főzés közben levegőbe kerülő zsírt milyen hatékonyan nyelik el a készülékek. A teszt során egy serpenyőt hevítettek 250°C-ra, amelybe 30 percen keresztül kukorica olajat és vizet csöpögtettek, a páraelszívót a csöpögtetés után még további 10 percig üzemeltették. A szakértők a zsírszűrők súlyából számolták ki az elnyelt zsír mennyiségét.
A tesztelt termékek a zsírelnyelésben tűntek a leghatékonyabbnak. Négy készülék kapott 4 vagy ennél több pontot erre a szempontra, és még további 5 készülék ért el legalább közepes értéket.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél