hirdetés
hirdetés

Vegyszerezett csirkemáj érkezik Brazíliából

Olyan eljárással hűtik a Perdix márkájú terméket Brazíliában, amely eljárást Európában nem szabad alkalmazni. Az import csirkemájjal kapcsolatban arról nem szólnak a hírek, hogy ártalmas lenne az egészségre, de tény, hogy az élelmiszer vegyszereket tartalmaz.

hirdetés

Fagyasztva, félkilogrammos kiszerelésben kapható Magyarországon is a Brazíliából származó csirkemáj, aminek már az ára is fölöttébb gyanús.A Tescóban 199, az Auchanban 175 forintba kerül a Perdix márkájú termék.

"Kopasztás után a baromfit hűteni kell. Európában jellemzően szeles hűtést alkalmazunk, azaz a levegő áramoltatásával oldjuk meg. A braziloknál azonban a vizes hűtés a jellemző. Ilyenkor alacsony hőmérsékletű vízbe mártják a testeket. A folyadékban antibakteriális és egyéb anyagok találhatók, ezek a vegyszerek azonban Európában nem megengedettek, ugyanakkor egyelőre elnézik Brazíliának" – mondta el a Magyar nemzetnek Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója.

Hozzátette, a világ különböző régióiban jelentősen eltér a baromfihús előállítási költsége, így természetesen a végső ára is. Az Egyesült Államokban és Brazíliában kapható legolcsóbban, ezért is nő dinamikusan a termelés.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com

Ennek részben éghajlati okai vannak: ezekben az országokban az alaptakarmányok, mint a szója és a kukorica, hatalmas mennyiségben állíthatók elő, ráadásul nem tiltják a genetikailag módosított termékeket (GMO) sem. Tehát olyan növényhibridekkel dolgoznak, amelyek termesztésére Magyarországon nincs lehetőség.

A szakember hozzátette, az Európai Unióban a legszigorúbbak a különböző állategészségügyi, élelmiszer-biztonsági és állatjóléti jelölésekre vonatkozó előírások. Ezek további többletköltséget jelentenek az itteni termelésben.

"A fogyasztókra gyakorolt negatív hatásról nem tudunk, de fontos, hogy minden egyes csirkemájat nem lehet ellenőrizni. Ezekben az országokban a termelés körülményeinek szabályozása nem túl feszes. Így aztán mindig fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot. Az utóbbi időben sok szállítmányt fordítottak vissza az angol, holland, német kikötőkből Brazíliába" – mondta Csorbai Attila.

Hozzátette, a Kínában nemrég kitört brazil húsbotrány után szigorított ellenőrzést vezetett be az EU, és rengeteg szalmonellás terméket talált. A terméktanács igazgatója hangsúlyozta, a magyar és a brazil máj ízében egy átlagos fogyasztó nem talál különbséget. Ugyanakkor az olcsó brazil májnak sajnos árletörő hatása van, így ugyanannyit kell kérniük a kifogástalan magyar fagyasztott termékért. Hiába tudják, hogy nyomon követhető, ellenőrzött, biztonságos, ez a fogyasztókat nem érdekli. A friss máj kilója egyébként jelenleg 6-700 forint körül mozog a henteseknél, a magyarok pedig jellemzően inkább még ezt részesítik előnyben, nem a mélyhűtőben található élelmiszert.

Csorbai Attila hangsúlyozta, nemsokára kezdődnek a dél-amerikai országokkal a kereskedelmi tárgyalások, az unió csökkenteni szeretné az Európába behozható baromfihús mennyiségét. Evégett védővámokat próbálnak bevezetni, illetve szeretnék lejjebb vinni a hús kvótamennyiségét.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[212996] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél