hirdetés
hirdetés

Vigyázzon, milyen sonkát vesz húsvétra!

A sonka a sertés combjából készül, sóban pácolják, keményfával füstölik. Ideális esetben. Csakhogy a hatalmas nyereség miatt már kedvenc húsvéti ételünket is hamisítják.

hirdetés


Mi tartozik a hamisítás címszó alá?
Ha például valaminek a só vagy víztartalma nagyobb, mint az előírt.

Ez persze származhat akár figyelmetlenségből is. Ám, amikor valamelyik összetevőt emberi fogyasztásra ártalmas anyaggal pótolnak, az már más kategóriába kerül.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com


Hamisítás, ha ismeretlen eredetű húst forgalmaznak, vagy átcímkézik a lejárati időt. A sonka esetében az is hamisítás, ha nem combból készült, és ezt nem tüntetik föl.

Élelmiszerellenőrzés

Nálunk, Magyarországon, a rendkívül szigorú vizsgálatok hatására elértük, hogy ha elolvasod, gondosan tanulmányozod a címkét, te magad is ellenőrizheted, mit vásárolsz. Pontosan rajta van minden. Az esetek többségében hihetsz a szemednek, a tájékoztatás pontos.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com


Miből készül a valódi sonka?


A valódi sonka csak combból készülhet. Semmilyen enzimnek nincs benne helye. Ha túl sok benne a víz, a zsír, az összetevők között szóját látsz, a hústartalom 80 százalék alatt van, akkor már gyenge húskészítményt vásárolsz.

A sonka ára

Akkor is gyanakodhatunk, ha túl olcsón kínálják. A sonka érlelése a hagyományos módon sokáig tart. A gyors érleléssel készült termék olcsóbb. Ilyenkor adalékanyagok, ízfokozók is belekerülnek. Az is számít, hogy nyers vagy hőkezelt a termék.

Sonkatermékek

A szupermarketek polcain összepréselt húsdarabokat adnak el egy darabból származó füstölt sonkaként. Jól láthatók az illesztések. Egy termékben legalább 3 állatból származik a hús. Ezt a színeltérés is mutatja. Az illesztések között jól láthatók az adalékanyagok.

Hogy készítik?

Az összevágott húsdarabokat egy enzim hozzáadásával ragasztják össze. Ez az enzim először elviselhetetlenül vegyszer szagú, az eljárás befejezésekor ez a szag semlegessé válik, fogyasztáskor már nem érzed.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com


Védőgázas csomagolás

A sonka színét, a szép rózsaszín hús látványát oxigén bepumpálásával is el lehet érni. A védőgázas csomagoláson belül a hús közben belül már szürke, rágós, avas is lehet.

Víz hozzáadása

Víz hozzáadásával manipulálják a sonka súlyát. Ne vásárolj vizes sonkát, de nagyon kiszáradtat sem.

Füstölés

Hagyományos módon keményfával füstölik a sonkát. A „füstoldattal füstölt” jelzés mögött folyékony füsttel bepermetezés áll. A „füst ízesítés” azt jelenti, hogy füst-aromát juttatnak a termékbe. Ezek már kimerítik a hamisítás fogalmát.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com


Milyen a valódi parasztsonka?

A nyers sonkánál és a főtt sonkakészítményeknél ugyanazok a szabályok érvényesek:

Külsőre:
•    egyenletesen szőrtelenített
•    bőrös sonka esetén a szalonnaréteg nem lehet 2cm-nél vastagabb
•    nem lehet véraláfutásos

Állaga:
•    ne engedjen levet nyomásra
•    nem lehet beszáradt és túl kemény sem

Színe:
•    a nyers sonka világos sárgás barna színű, a hőkezelt sonkák a termékre jellemző színűek legyenek

Íz, illat:
•    füstös illatú és ízű

(forrás: hamisitasellen.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél