hirdetés
hirdetés

Tokaj vita: vessünk véget a borháborúnak!

Tabajdi háromoldalú megegyezést szorgalmaz

Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője háromoldalú megegyezést szorgalmaz a tokaji bor névhasználatával kapcsolatban.

hirdetés

"Több, határon átnyúló európai borrégió eredményesen rendezte a borkészítési eljárással- és névadással kapcsolatos kérdéseket. A francia- német- és luxemburgi területen fekvő Mosel menti borrégióban három ország termelői közösen népszerűsítik a hagyományos eljárással készülő termékeiket. Ez lehetne a követendő példa a tokaji bor névhasználata, készítési módja körüli vita mihamarabbi megoldásában. Ez egyszerre szolgálná mind a magyar, mind a szlovák minőségi bort készítők érdekeit." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője tegnap a fontos politikai kérdésekben elhangzott felszólalásában.

A szocialista európai parlamenti képviselő ugyanakkor aláhúzta, hogy "a korábbi szocialista magyar kormánnyal együttműködve magam is 2007 óta küzdök a magyar tokaji bor védelméért. Az Európai Bizottsághoz intézett több írásbeli kérdésem is ezt a célt szolgálta. A szlovák "Tokaj" bejegyzés során a szlovák fél és az Európai Bizottság is hibákat követett el. A magyar kormány 2010 áprilisában kénytelen volt az Európai Bírósághoz fordulni az Európai Bizottságot perelve. A megnyugtató és gyors eljárás azonban az lenne, ha mielőbb tető alá lehetne hozni egy megállapodást Pozsony, Budapest és az Európai Bizottság között. Magyar, szlovák és összeurópai érdek a világszerte páratlan Tokaj hírnevének, minőségének megőrzése."

"Az Unió borreformjának egyik legnagyobb vívmánya az egységes eredetvédelmi szabályozás. Ez jelentős mértékben növeli az európai borok nemzetközi versenyképességét, a fogyasztók érdemi tájékoztatását. A minőségi európai borok ügye azonban nem lehet államok közötti viszályok foglya." - zárta felszólalását Tabajdi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság főtagja.

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél