hirdetés
hirdetés

Robban, mérgez, és többnyire illegális az e-cigi

Az e-cigaretta nem a leszokást segítő legitim eszköz

Ártalmasak az egészségre, és megfelelő engedély nélkül, illegálisan kerülnek forgalomba Magyarországon az e-cigaretták – figyelmeztetett közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.

hirdetés

Országos riadót fújt az egészségpolitika az elektromos cigaretták használata ellen. A tárca szerint az ilyen termékek többsége illegálisan kerül Magyarországon forgalomba. Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik.

e-cigiÍgy a dohányzás abbahagyását segítő eszközt a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljárás után lenne szabad csak árusítani, és meg kellene felelniük többek között a gyógyszergyártásra, gyógyszerforgalmazásra, valamint a gyógyszerek reklámozására és mellékhatás-figyelésére vonatkozó uniós előírásoknak. Továbbá alkalmazásuk a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján/felügyelete mellett történhet.

Ezzel szemben trafikokban, aluljárókban, piacokon is hozzá lehet jutni. A nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység.

 e-cigi

A cigaretta megszívásával a patronban tárolt, propilén-glikolban oldott alkaloidát – többnyire nikotint – az atomizáló egység hő segítségével párává alakítja. A belélegzett párából a nikotin a tüdőben felszívódik

A szakminisztérium szerint a nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minőségére, megbízhatóságára az esetek többségében nincs garancia. Így használója nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb technikai problémája lehet, hiszen az eszköz akár robbanhat is.

Az Egészségügyi Világszervezet is nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról történő leszokás legitim eszközének, hiszen nincs bizonyíték, amely igazolná a biztonságosságát és a leszokást elősegítő hatásosságát.

Az államtitkárság azt javasolja, hogy aki rászánta magát a dohányzás abbahagyására, ehhez kérjen segítséget az orvostól, gyógyszerésztől, és ne kockáztassa egészségét bizonytalan eredetű és minőségű eszközzel.

(forrás: NOL)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[105500] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél