hirdetés
hirdetés

Mentes-M: sikerektől nem mentesen!

Elsöprő nevezési kedvet követően a napokban sikeresen lezárult a Mentes-M versenyünk zsűrizése. A döntőbe 130 termék került, amely közül 10 tagú szakzsűri véleménye alapján kerültek ki a legjobbak 11 kategóriában, illetve az azon belüli alkategóriákban. A zsűrizésnek a Bálint Analitika Kft. vizsgálólaboratóriuma adott otthont.

hirdetés


Míg néhány éve úri hóbortnak tartották az ételintoleranciát, ma már egyáltalán nem számít furcsa luxusnak mentes termékeket vásárolni. Magyarországon minden negyedik ember szenved ételérzékenységben, s az egészségtudatos vásárlók is egyre jobban keresik a mentes termékeket.


 A mentes, magvas, alacsony GI-index szerinti élelmiszerek fogyasztása kimondottan szárnyaló tendenciába kezdett az utóbbi 2-3 évben, de egyre gyakrabban keressük a boltok polcain a cukormentes, szénhidrátcsökkentett élelmiszereket is.

Ezt felismerve indított új versenyt a PPH Média Élelmiszer magazinja, az FMCG szektor meghatározó szaklapja Mentes-M Díj néven. A verseny célja: megtalálni és elismerni a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban.

A versenyre kizárólag olyan termékkel lehetett nevezni, amely:

  • a 14 fő allergén közül legalább egytől (lásd 1169/2011 EU rendelet II. melléklet), és/vagy ételintoleranciát okozó anyagoktól igazoltan mentes, illetve
  • amely megfelelt a kiírt kategóriáknak, alkategóriáknak.

A mentes élelmiszerek köre a szokásosnál is érzékenyebben kezelendő terület, ennél fogva újszerű kihívást jelentett a versenyt kiírók, szervezők számára is, hiszen ételallergiát, ételintoleranciát okozó anyagokról van szó. Az élelmiszerek esetében egyáltalán nem mindegy, hogy azonos-e a tartalom és hangoztatott minőség, a mentes élelmiszerek esetében pedig egyenesen életbevágó kérdés lehet, hogy mit eszik meg az, aki speciális értendre kényszerül.

Így zsűrizésre csakis a laboratóriumban vizsgált és a kémiai összetevők alapján megfelelő minőségű termékek kerülhettek, amelyről a nevezőknek nyilatkozniuk kellett. A pályázati anyaghoz mindenkinek gyártmánylapot is csatolnia kellett, hogy kérdéses esetekben a szakbírák támpontot kaphassanak a döntésükhöz.

A szigorú versenykiírási feltételek – nagy örömünkre – nem vették el a gyártók, forgalmazók nevezési kedvét, minden pályázó megértette, komolyan vette és hiánytalanul teljesítette az elvárásokat.

A rengeteg nevezés miatt számos kreatív megoldást, a zsűrizés gördülékenységét segítő trükköt kellett bevetni a szervezőknek, hogy a szakbírák egy nap alatt végezzennek az ízérzékelésen, összetétel- és dizájn megvizsgálásán alapuló bírálattal, és hogy az első falatot épp olyan odafigyeléssel teszteljék le, mint az utolsó százharmincadikat.

And The Winner Is

Hogy mely hazai termék, gyártó és forgalmazó érdemelte ki 2018-ban az Élelmiszer szaklap Mentes-M díját, és hány díj született pontosan, pár napig még legyen a mi titkunk.

A győztesek kilétét az október 3-án tartott Mentes-M Nap konferencián felfedjük fel, ahol a magazin felkért előadói nyújtanak segítséget az FMCG szektor számára a mentes termékekben rejlő lehetőségek piaci kiaknázásához.

Olyan kérdésekre keressük a válaszokat, mint:

  •  Melyek a legújabb trendek a mentes termékek piacán?
  • Hogyan gondolkodik, mit keres és mi zavarja leginkább egy ételintoleranciával élő fogyasztót a boltban?
  • Mire kell figyelnie egy beszerzőnek, gyártónak, hogy az élelmiszerbiztonságot maximálisan szem előtt tartsa a mentes termékeknél?
  • Hogyan és mi vihet sikerre egy mentes terméket? Best practice-k, influencer-marketing.

Részletes programért kattintson ide.

A részletes információk ezen a főoldalon találhatók,

a jelentkezési lap letöltéséhez pedig ez a gyorslink vezet!

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[228731] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél